OKUSI
Tunovi polpeti (RECEPT)
Enostavno pripravljena jed, ki bo navdušila ljubitelje mesnih in zelenjavnih burgerjev.
Odpri galerijo
Če želimo iz konzerve tunine pripraviti toplo jed za kosilo ali večerjo, najprej pomislimo na omako, ki jo prelijemo po testeninah. Poznamo jo v mnogo različicah, na primer v spremstvu kisle smetane ali pasiranega paradižnika.
Lahko pa pripravimo tunove polpete, pri čemer uporabimo tunino iz konzerve, ki je že toplotno obdelana, zato moramo polpete le še na hitro popeči do zlato rjave skorje. Postrežemo s kosom kruha ali krompirjevo solato.
Za 4 osebe:
2 večji konzervi tunine
1 velika bela žemlja
1 dl mleka
1 čebula
3 stroki česna
1 jajce
3–4 žlice naribanega parmezana
sol, poper
sveži peteršilj
Žemljo narežemo na koščke in namočimo v mleku, tunino stresemo na cedilo. Čebulo in česen drobno sesekljamo, svetlo prepražimo na olju ter ohladimo. Ko se žemlja povsem zmehča, dodamo čebulo in česen, tunino, parmezan, jajce, solimo in popramo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Maso dobro pregnetemo, najbolje z rokami. Če je premokra, dodamo žlico ali dve krušnih drobtin. Pustimo stati eno uro, potem oblikujemo polpete in jih ocvremo na vročem olju.
2 večji konzervi tunine
1 velika bela žemlja
1 dl mleka
1 čebula
3 stroki česna
1 jajce
3–4 žlice naribanega parmezana
sol, poper
sveži peteršilj
Žemljo narežemo na koščke in namočimo v mleku, tunino stresemo na cedilo. Čebulo in česen drobno sesekljamo, svetlo prepražimo na olju ter ohladimo. Ko se žemlja povsem zmehča, dodamo čebulo in česen, tunino, parmezan, jajce, solimo in popramo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Maso dobro pregnetemo, najbolje z rokami. Če je premokra, dodamo žlico ali dve krušnih drobtin. Pustimo stati eno uro, potem oblikujemo polpete in jih ocvremo na vročem olju.
Lahko pa pripravimo tunove polpete, pri čemer uporabimo tunino iz konzerve, ki je že toplotno obdelana, zato moramo polpete le še na hitro popeči do zlato rjave skorje. Postrežemo s kosom kruha ali krompirjevo solato.