PESTICIDI
Umazanih dvanajst
Pesticidi v sadju in zelenjavi lahko vplivajo na naše zdravje; če je le mogoče, uživajmo ekološko pridelano sadje, zelenjavo in žita.
Odpri galerijo
Neprofitna okoljska organizacija Environmental Working Group (EWG) vsako leto objavi seznam umazanih ducat, tistega sadja in zelenjave, ki vzgojeni na konvencionalni način, kot trdijo, vsebujejo največ pesticidov. EWG objavlja seznam že od leta 2004.
Prvo mesto je že štiri leta nespremenjeno: tudi letos med najbolj onesnaženimi kraljujejo jagode, sledijo špinača, listnati ohrovt, nektarine, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, paradižnik, zelena in krompir. Prvič v desetletju se je med najbolj onesnaženo dvanajsterico uvrstil listnati ohrovt.
In še drugi konec seznama je, čistih 15: na njem so živila, ki so najmanj onesnažena s pesticidi. To so avokado, sladka koruza, ananas, zamrznjen sladek grah, čebula, papaja, jajčevci, šparglji, kivi, zelje, cvetača, melona, brokoli, gobe in melona medena rosa.
Letošnji seznam so sestavili na podlagi več kot 40.900 vzorcev sadja in zelenjave, ki sta jih testirala ameriška FDA in kmetijsko ministrstvo. Analiza je pokazala, da 70 odstotkov izdelkov, ki jih prodajajo potrošnikom, vsebuje sledi pesticidov. Ti po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije lahko ogrožajo človekovo zdravje.
Študije so izpostavljenost pesticidom povezale s tveganjem za nastanek raka, težavami s plodnostjo, ameriško pediatrično združenje opozarja na izpostavljenost otrok pesticidom, tudi v nosečnosti, ki vplivajo na razvoj in vedenje.
Seznam je sicer ameriški, a se je vsekakor pametno izogibati pesticidom. To ne pomeni, da ne bomo več jedli sadja in zelenjave, že tako jih menda jemo premalo, če lahko, kupujmo ekološko pridelane, vsekakor pa poskrbimo, da bomo vse dobro oprali.
Prvo mesto je že štiri leta nespremenjeno: tudi letos med najbolj onesnaženimi kraljujejo jagode, sledijo špinača, listnati ohrovt, nektarine, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, paradižnik, zelena in krompir. Prvič v desetletju se je med najbolj onesnaženo dvanajsterico uvrstil listnati ohrovt.
In še drugi konec seznama je, čistih 15: na njem so živila, ki so najmanj onesnažena s pesticidi. To so avokado, sladka koruza, ananas, zamrznjen sladek grah, čebula, papaja, jajčevci, šparglji, kivi, zelje, cvetača, melona, brokoli, gobe in melona medena rosa.
Letošnji seznam so sestavili na podlagi več kot 40.900 vzorcev sadja in zelenjave, ki sta jih testirala ameriška FDA in kmetijsko ministrstvo. Analiza je pokazala, da 70 odstotkov izdelkov, ki jih prodajajo potrošnikom, vsebuje sledi pesticidov. Ti po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije lahko ogrožajo človekovo zdravje.
Študije so izpostavljenost pesticidom povezale s tveganjem za nastanek raka, težavami s plodnostjo, ameriško pediatrično združenje opozarja na izpostavljenost otrok pesticidom, tudi v nosečnosti, ki vplivajo na razvoj in vedenje.
Sadje in zelenjavo pred uporabo dobro operemo, saj s tem močno zmanjšamo količino pesticidov na površini.
Seznam je sicer ameriški, a se je vsekakor pametno izogibati pesticidom. To ne pomeni, da ne bomo več jedli sadja in zelenjave, že tako jih menda jemo premalo, če lahko, kupujmo ekološko pridelane, vsekakor pa poskrbimo, da bomo vse dobro oprali.