Urška in Uroš Strmljan: domači rženi rezanci (RECEPT)
Pa dober tek!
Odpri galerijo
Uroš Strmljan že trinajsto leto ustvarja v Gostilni Krznar, ki je bila v Šmartnem pri Litiji zgrajena okoli leta 1878. »On je po poklicu kuhar in se je pred ustanovitvijo svoje gostilne kalil in pridobival različno znanje po prestižnih ljubljanskih kuhinjah. Par let pozneje sem se mu pridružila v gostinstvu, čeprav sem po izobrazbi inženirka varstva pri delu. Kuhanje in strežba gostov naju zelo veseli in v gostinstvu oba zelo uživava,« pravi Urška Strmljan. Zakonca ne kuhata le za goste, ampak tudi za družino in se rada razvajata z domačo in lokalno pridelano hrano. »V najini veliki družini je veliko različnih okusov, vendar testenine teknejo prav vsem,« pravi Urška o receptu za ržene testenine, ki sta ga zakonca Strmljan pripravila za današnje Okuse.
Testenine pripravimo tako, da moko in jajca dobro zgnetemo, po potrebi dodajamo še malo moke med gnetenjem. V testu ne sme biti luknjic zraka. Če imamo pripomoček za izdelavo testenin, si lahko pomagamo z njim, lahko pa testo razvaljamo na rahlo pomokani površini in narežemo na široke trakce. Testenine kuhamo v osoljeni in rahlo naoljeni vodi sedem minut.
Medtem ko se kuhajo, pripravimo omako, in sicer na oljčnem olju prepražimo na ozke kolute narezan por, dodamo še na drobno narezano slanino. Dodamo na drobno narezan česen, pomešamo, in ko zadiši, vmešamo šparglje, narezane na kolobarje. Zalijemo s sladko smetano, dodamo žafraniko in sveže začimbe, posolimo in popopramo.
Ržene rezance odcedimo in jih dodamo omaki, rahlo premešamo. Čisto na koncu naribamo še parmezan, premešamo in takoj postrežemo.
Medtem ko se kuhajo, pripravimo omako, in sicer na oljčnem olju prepražimo na ozke kolute narezan por, dodamo še na drobno narezano slanino. Dodamo na drobno narezan česen, pomešamo, in ko zadiši, vmešamo šparglje, narezane na kolobarje. Zalijemo s sladko smetano, dodamo žafraniko in sveže začimbe, posolimo in popopramo.
Ržene rezance odcedimo in jih dodamo omaki, rahlo premešamo. Čisto na koncu naribamo še parmezan, premešamo in takoj postrežemo.
Za 4 osebe:
Domači rženi rezanci:
500 g ržene moke
5 jajc
Omaka:
100 g slanine
250 g špargljev
četrt pora
2,5 dl sladke smetane
2 stroka česna
sveže začimbe (peteršilj, majaron …)
malo žafranike
100 g parmezana
2 žlici oljčnega olja
sol, poper
Domači rženi rezanci:
500 g ržene moke
5 jajc
Omaka:
100 g slanine
250 g špargljev
četrt pora
2,5 dl sladke smetane
2 stroka česna
sveže začimbe (peteršilj, majaron …)
malo žafranike
100 g parmezana
2 žlici oljčnega olja
sol, poper
Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča polno belo vino prijetne svežine, denimo chardonnay, rebula, sivi pinot.