HITRO POKVARLJIVO
V kuhinji previdno z raki, školjkami in lignji
Med najbolj priljubljeno morsko hrano spadajo nekateri raki in školjke ter lignji; pazimo pri nakupu in pripravi, saj so hitro pokvarljivo živilo.
Odpri galerijo
S poletjem in počitnikovanjem, ki se žal bližata koncu, povezujemo tudi morske sadeže, a te seveda lahko uživamo vse leto. Sveže kupimo v ribarnici, zamrznjene v vseh dobro založenih trgovinah z živili. Morski sadeži ali plodovi morja so hrana, pri kateri ni polovičarstva, lahko jih obožujemo ali pa sploh ne maramo, vmesne poti skorajda ni. Morda se najde le kdo, ki na primer uživa v lignjih, za nič na svetu pa ne bi poskusil ostrig ali drugih školjk.
Kakor koli, paleto morskih sadežev, ki jih uporabljamo v prehrani, delimo na dve veliki skupini, na mehkužce in rake, prve pa ločimo na lupinarje in glavonožce.
Med najbolj cenjene, a tudi najdražje rake štejemo jastoge, raroge in rakovice ter škampe in kozice, ki jih pripravljamo na več načinov. Najpogosteje jih kuhamo ali dušimo, v juhah ali omakah, na primer na buzaro, jastoga lahko spečemo v pečici, škampi in gambere so pogosto na picah.
Med užitne glavonožce uvrščamo lignje, hobotnice in sipe, pri čemer so daleč najbolj priljubljeni in cenovno ugodni prvi.
Pri nakupu morskih sadežev moramo biti zelo pozorni na svežino; najbolje je, če so živi, imeti morajo prijeten, svež morski okus. Če se nam zdi kar koli sporno, se je bolje odpovedati morskemu kosilu, kot da bi tvegali zastrupitve, ki so lahko zelo hude. Za morske sadeže je značilno, da so zelo hitro pripravljeni, dovolj je, da jih pokuhamo, prepražimo ali podušimo, dodamo malo začimb, najpogosteje so to česen, peteršilj in limona. Zelo bodo okusni, če jih skuhamo na pari. Če želimo nekoliko omiliti okus po morju, med kuhanjem dodamo žlico ali dve belega vina ali vodke.
Morske sadeže lahko kupimo in pripravimo mešano ali posamezne vrste. Za rižote, pice, buzaro in juhe pogosto uporabimo mešanico, v kateri so školjke, drobni rakci in na koščke narezani lignji. Alenka Kociper
Kakor koli, paleto morskih sadežev, ki jih uporabljamo v prehrani, delimo na dve veliki skupini, na mehkužce in rake, prve pa ločimo na lupinarje in glavonožce.
Med najbolj cenjene, a tudi najdražje rake štejemo jastoge, raroge in rakovice ter škampe in kozice, ki jih pripravljamo na več načinov. Najpogosteje jih kuhamo ali dušimo, v juhah ali omakah, na primer na buzaro, jastoga lahko spečemo v pečici, škampi in gambere so pogosto na picah.
Lahko se hitro zastrupimo
Užitni lupinarji so školjke, pri katerih velja posebna previdnost, saj se lahko z njimi hitro zastrupimo. Školjke kupimo žive in jim pred pripravo skrtačimo lupino; ta se mora zapreti, če se ne, je to znak, da je školjka mrtva, in jo zavržemo. Tudi školjke kuhamo, pripravimo jih na buzaro, posebna specialiteta pa so ostrige, ki jih uživamo surove. Pripravimo lahko tudi suši iz školjk.Med užitne glavonožce uvrščamo lignje, hobotnice in sipe, pri čemer so daleč najbolj priljubljeni in cenovno ugodni prvi.
Z morskimi sadeži se odlično podajo česen, peteršilj ter limonov sok.
Pri nakupu morskih sadežev moramo biti zelo pozorni na svežino; najbolje je, če so živi, imeti morajo prijeten, svež morski okus. Če se nam zdi kar koli sporno, se je bolje odpovedati morskemu kosilu, kot da bi tvegali zastrupitve, ki so lahko zelo hude. Za morske sadeže je značilno, da so zelo hitro pripravljeni, dovolj je, da jih pokuhamo, prepražimo ali podušimo, dodamo malo začimb, najpogosteje so to česen, peteršilj in limona. Zelo bodo okusni, če jih skuhamo na pari. Če želimo nekoliko omiliti okus po morju, med kuhanjem dodamo žlico ali dve belega vina ali vodke.
Morske sadeže lahko kupimo in pripravimo mešano ali posamezne vrste. Za rižote, pice, buzaro in juhe pogosto uporabimo mešanico, v kateri so školjke, drobni rakci in na koščke narezani lignji. Alenka Kociper
Predstavitvene informacije
Komentarji:
13:00
Pomagamo si s paro