V mikrovalovki nikoli ne segrevajte tega

Mikrovalovna pečica je v času, ko se nam vedno kam mudi, še kako priročna. V njej je mogoče hitro pogreti ali celo skuhati jedi. A ne vseh. Obstajajo živila, ki v to napravo ne spadajo.
Katerih ni priporočljivo pogrevati ali pripravljati v njej, saj bi s tem znatno ogrozili zdravje, opozarja Miss Zdrava.
Krompir
V kuhanem krompirju, shranjenem pri sobni temperaturi, se hitro razvijejo bakterije Clostridium botulinum.
Ob pogrevanju v mikrovalovki se ne uničijo in lahko povzročijo zastrupitev.

Surovo piščančje meso
Vsako, zlasti pa piščančje meso mora biti pred uživanjem temeljito termično obdelano (kuhano, pečeno ali ocvrto).
Le tako se uničijo vse bakterije, ki bi lahko bile prisotne v njem in povzročile zastrupitev.
V mikrovalovni pečici se meso sicer segreje, a ne dovolj, da bi bila temperatura kos škodljivim mikrobom.

Ocvrta živila
Mastnega ocvrtega krompirčka ali tako pripravljene zelenjave prav tako ni priporočljivo segrevati v mikrovalovni pečici.
Olje se lahko preveč segreje in pri tem nastanejo plini, ki so škodljivi za zdravje.

Riž
Riž je treba po obroku takoj pohladiti in pospraviti v hladilnik, saj se pri sobni temperaturi v njem zelo hitro razvijejo škodljive bakterije, ki jih s segrevanjem v mikrovalovni pečici ne uničimo.
