KULINARIKA
V Udico na sveže ribe
Na hrvaškem otoku Ugljan je sredi Kukljice ena najboljših konob daleč naokoli; na trip advisorju ima oceno 5 in certifikat odličnosti.
Odpri galerijo
Na severnodalmatinskih otokih pa tudi ob obali v tem delu Hrvaške je zelo težko najti gostilno, ki bi dosegala najvišje standarde tako v ponudbi hrane kot postrežbi, opremljenosti in urejenosti. Ena takih je zagotovo konoba Udica (po naše Trnek) v središču mesteca Kukljica na otoku Ugljan.
Ker je na spletnem portalu trip advisor dobila odlično oceno 5, za letošnje leto pa celo certifikat odličnosti tega svetovno znanega ocenjevalca turističnih destinacij in ponudb restavracij in gostiln, smo se hoteli o tem prepričati tudi sami.
Čeprav lokal ni prav velik, v zidanem delu enonadstropne hiše in letnem vrtu ob rivi ne more sprejeti več kot 80 gostov, človeka impresionira že z opremljenostjo. Vse je v znamenju otoškega kamna in masivnega lesa. Prijeten občutek dopolnjujejo dodatki. V primerjavi z okoliškimi gostilnami je Udica izjemno moderna in tudi ena najčistejših tako v gostinskih prostorih kot tudi toaletnih in kuhinji, kar pa ne preseneča, saj je odprta šele tri leta.
V ponudbi je glavni poudarek seveda na vsak dan svežih morskih jedeh, kot so najrazličnejše negojene ribe, školjke, mehkužci in rak(c)i. Kakor je v svojih komentarjih za trip advisor povedalo več deset domačih in tujih obiskovalcev, Blaž v kuhinji obvlada vse, pa naj si gost omisli ribo, hobotnico ali meso pod peko, na žaru ali gradelah, ali si zaželi vegetarijanske, veganske ali celo brezglutenske jedi.
Sami pripravljajo tudi pljukance (mali svaljki) in najraznovrstnejše mesne ali druge vrste omak, h katerim se lepo prileže pekarski krompir. Ta je še posebno okusen, saj Pašman in Ugljan slovita po najboljšem krompirju v vsej Hrvaški.
Ker je na spletnem portalu trip advisor dobila odlično oceno 5, za letošnje leto pa celo certifikat odličnosti tega svetovno znanega ocenjevalca turističnih destinacij in ponudb restavracij in gostiln, smo se hoteli o tem prepričati tudi sami.
Čeprav lokal ni prav velik, v zidanem delu enonadstropne hiše in letnem vrtu ob rivi ne more sprejeti več kot 80 gostov, človeka impresionira že z opremljenostjo. Vse je v znamenju otoškega kamna in masivnega lesa. Prijeten občutek dopolnjujejo dodatki. V primerjavi z okoliškimi gostilnami je Udica izjemno moderna in tudi ena najčistejših tako v gostinskih prostorih kot tudi toaletnih in kuhinji, kar pa ne preseneča, saj je odprta šele tri leta.
Še bolj kot s prostorom Udica izstopa s svojo gurmansko ponudbo in prijazno postrežbo. A to ni nič nenavadnega, saj jo vodita zakonca Blaž in Patricija Milić. Dvaintridesetletni Blaž je kot glavni kuhar najprej končal gostinsko šolo, nato pa se kuharskih veščin učil v zadrskem hotelu Niko, zatem v vrhunski restavraciji Olive Garden v Sutomiščici na Ugljanu, nakar jih je izpilil še v Avstriji in Nemčiji. Te izkušnje in način dela se zdaj na vsakem koraku vidijo tudi v Udici, ki je formalno konoba, dejansko pa bi ji lahko rekli gostilna za ljudi z izbranim okusom.
V ponudbi je glavni poudarek seveda na vsak dan svežih morskih jedeh, kot so najrazličnejše negojene ribe, školjke, mehkužci in rak(c)i. Kakor je v svojih komentarjih za trip advisor povedalo več deset domačih in tujih obiskovalcev, Blaž v kuhinji obvlada vse, pa naj si gost omisli ribo, hobotnico ali meso pod peko, na žaru ali gradelah, ali si zaželi vegetarijanske, veganske ali celo brezglutenske jedi.
V pogovoru s kuharjem smo zvedeli, da imajo skoraj vsi v družini bogate praktične izkušnje z ribolovom, zato ne preseneča, da je v ponudbi največ morskih jedi. Poleg vsak dan sveže ulovljenih orad, brancinov, velikih škarpen in kovačev imajo občasno na jedilniku pagarja in tuna. Zadnjega turisti hvalijo tako v obliki fileja v paradižnikovi omaki kot tudi pečenega zrezka. Cene seveda niso v rangu gojenih orad in brancinov, ki so glavni del ponudbe večine drugih okoliških restavracij in gostiln (v okolici Ugljana so namreč največje kletke za vzrejo teh rib), temveč kilogram ribe stane kar 450 kun oziroma 62 evrov. A so tako okusno pripravljene, da so ob domači malvazji in graševini vredne vsakega evra. Slovijo še po ponudbi svežih školjk venernic (sami jim pravijo gropi), pri čemer porcija stane 105 kun, kar je dobrih 14 evrov. Odlične so kot samostojna predjed (pripravljene na buzaro) ali kot dodatek k testeninam. Od predjedi ne gre spregledati solate iz hobotnice, saj v njej ne prevladuje krompir kot marsikje drugje. Da o domačem siru, pršutu ter inčunih sploh ne govorimo.
Sami pripravljajo tudi pljukance (mali svaljki) in najraznovrstnejše mesne ali druge vrste omak, h katerim se lepo prileže pekarski krompir. Ta je še posebno okusen, saj Pašman in Ugljan slovita po najboljšem krompirju v vsej Hrvaški.
Poleg biftkov in mešanih ribjih ali mesnih plošč z obilo sveže zelenjave ponujajo tudi specialitete izpod peke, a je treba jagenjčka ali hobotnico prej naročiti, prav tako kot je dobro rezervirati mizo, če sredi glavne poletne sezone želiš večerjati po 19. uri, ko se začne naval lačnih kopalcev. Med sladicami pa so turisti največkrat pohvalili čokoladni sufle s sladoledom.