JESENSKE DOBROTE
V Vitovlje na praznik kostanja
V teh jesenskih dneh se kar vrstijo prireditve, ki so povezane z jesenskim sadežem; na 22. praznik kostanja, ki bo v nedeljo, 21. oktobra, vabi Kulturno-turistično društvo Vitovlje.
Odpri galerijo
Vas je poznana tudi po vitovskem maronu, ki se odlikuje po svojem okusu in velikosti. Od drugih kostanjev se loči po značilni temnejši progi na sadežu. Prav zaradi teh odlik so vitovski kostanj zelo cenili na nekdaj glavnih tržnicah v Ljubljani, Trstu in na Dunaju.
Kostanj je lepo in visoko drevo z bujno in veliko krošnjo ter gladkim sivo rjavim lubjem. Uspeva samo na zakisanih in pretežno suhih krajih. Polkroglasti plodovi so rjavi, z bleščečo površino. Dozorevajo v prvi polovici oktobra in so nameščeni v veliki bodičasti ovojnici. Plodovi so hranilni pa tudi zdravilni, zato so jih včasih uporabljali v ljudskem zdravilstvu.
Včasih je kostanj za vitovsko okolico pomenil pomemben dodaten prihodek na kmetiji. V gozdovih okoli Vitovelj so rasli kostanji na več kot sto hektarjih. Na žalost pa jih je kostanjev rak zdesetkal v preteklem stoletju, v zadnjih nekaj letih pa še kostanjeva šiškarica.
Kljub tem težavam ga bo dovolj za izvedbo praznika, kjer ne bo manjkalo glasbe in zabave. Za soboto zvečer napovedujejo priljubljeno skupino Koktelsi, nastopil bo tudi Pero Lovšin s Španskimi borci.
Osrednji dogodek nedeljskega praznika bo Vitovska kuhna s paleto kostanjevih jedi, pripravili bodo še igro za obiskovalce. V izzivu Skrivnostna škatla se bodo pomerili predstavniki sosednjih turističnih društev, v živo se bo oglašal radio Robin. Napovedujejo še razstavo kostanja ter razstavo in prodajo peciva ter sejem domače in umetne obrti. KTD Vitovlje obljublja izjemno ponudbo pečenega in surovega kostanja, privoščili si boste lahko še porcijo polente s pršutom. Nedeljsko popoldne bo z zabavo popestril Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.
Kostanj je lepo in visoko drevo z bujno in veliko krošnjo ter gladkim sivo rjavim lubjem. Uspeva samo na zakisanih in pretežno suhih krajih. Polkroglasti plodovi so rjavi, z bleščečo površino. Dozorevajo v prvi polovici oktobra in so nameščeni v veliki bodičasti ovojnici. Plodovi so hranilni pa tudi zdravilni, zato so jih včasih uporabljali v ljudskem zdravilstvu.
Včasih je kostanj za vitovsko okolico pomenil pomemben dodaten prihodek na kmetiji. V gozdovih okoli Vitovelj so rasli kostanji na več kot sto hektarjih. Na žalost pa jih je kostanjev rak zdesetkal v preteklem stoletju, v zadnjih nekaj letih pa še kostanjeva šiškarica.
Vitovski maron se odlikuje po svojem okusu in velikosti.
Kljub tem težavam ga bo dovolj za izvedbo praznika, kjer ne bo manjkalo glasbe in zabave. Za soboto zvečer napovedujejo priljubljeno skupino Koktelsi, nastopil bo tudi Pero Lovšin s Španskimi borci.
Osrednji dogodek nedeljskega praznika bo Vitovska kuhna s paleto kostanjevih jedi, pripravili bodo še igro za obiskovalce. V izzivu Skrivnostna škatla se bodo pomerili predstavniki sosednjih turističnih društev, v živo se bo oglašal radio Robin. Napovedujejo še razstavo kostanja ter razstavo in prodajo peciva ter sejem domače in umetne obrti. KTD Vitovlje obljublja izjemno ponudbo pečenega in surovega kostanja, privoščili si boste lahko še porcijo polente s pršutom. Nedeljsko popoldne bo z zabavo popestril Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.