V zadnjem hipu ta boljši kruh
Velika noč je pred vrati, receptov za potico vrh glave, kaj pa kruh; iz mlečnega testa lahko naredimo lepo dekoracijo, okrašeno s pirhi
Odpri galerijo
Kar nekaj časa smo razmišljali, kako lahko v zadnjem trenutku z malo kuharskih spretnosti polepšamo praznik, ki je pred vrati. In po temeljitem razmisleku je nastal recept za mlečni kruh, pripravljen s suhim kvasom in narejen iz sestavin, ki se verjetno že ta trenutek skrivajo v predalih, omaricah in hladilniku vsake kuhinje.
V mlečno testo, podobno tistemu za potico, lahko dodamo malo naribane limonine ali pomarančne lupinice, po želji ga odišavimo z nekaj žlicami ruma, dodamo morda vaniljev sladkor … Ali pa nič od tega. Prav to smo naredili mi in nastal je prav odličen kruh, ki je čisto zares ostal svež do naslednjega dne (ko je za zajtrk s sirnim namazom izginil zadnji košček večjega kolača, mali dve pletenici sta seveda šli v promet še mlačni).
Pomembno je tudi, kako zamesimo testo, naj bo približno takšne strukture kot za potico. Počiva naj dvakrat: prvič kot hlebček, drugič že oblikovan v pletenico. Tretjič bo vzhajalo še v pečici. Zaradi dodane maščobe oziroma bogatih sestavin počiva malo dlje kot testo za navaden kruh. Pazimo pa tudi, da ga ne vzhajamo preveč.
Dlje svež
Torej: mlečni kruh je tisti, pravi Marija Ilc v Kuharici sestre Vendeline, kjer namesto vode vzamemo mleko in dodamo maslo ali drugo maščobo: »Zaradi maščobe ima testo boljši okus in je dlje sveže.«V mlečno testo, podobno tistemu za potico, lahko dodamo malo naribane limonine ali pomarančne lupinice, po želji ga odišavimo z nekaj žlicami ruma, dodamo morda vaniljev sladkor … Ali pa nič od tega. Prav to smo naredili mi in nastal je prav odličen kruh, ki je čisto zares ostal svež do naslednjega dne (ko je za zajtrk s sirnim namazom izginil zadnji košček večjega kolača, mali dve pletenici sta seveda šli v promet še mlačni).
Vzamemo si dovolj časa, saj traja priprava približno tri ure.
Kako se lotimo?
Gledali smo predvsem na to, da imamo doma vse sestavine: moko, mleko, (suhi) kvas, jajca, sladkor, maslo in sol. Pomembno je, da si vzamemo dovolj časa, saj priprava tega kruha, od tehtanja sestavin vse do oblikovanja in peke, traja približno tri ure.Pomembno je tudi, kako zamesimo testo, naj bo približno takšne strukture kot za potico. Počiva naj dvakrat: prvič kot hlebček, drugič že oblikovan v pletenico. Tretjič bo vzhajalo še v pečici. Zaradi dodane maščobe oziroma bogatih sestavin počiva malo dlje kot testo za navaden kruh. Pazimo pa tudi, da ga ne vzhajamo preveč.