ZDRAVA HRANA
Varuhinja prostate
Bučno olje, bučnice in tudi meso buč so vir zdravja; krepijo imunski sistem, kosti in zobe, izboljšujejo spomin pa še črevesne zajedavce preganjajo.
Odpri galerijo
Nekoč je bila pomemben vir hrane Indijancev, z njeno pomočjo so preživeli dolgo in mrzlo zimo. Potem so bučo predstavili priseljencem in tudi oni so jo vzeli za svojo. V Evropo jo je prinesel Kolumb, najprej je bila hrana za živino, dandanes pa je sestavni del prenekatere jedi, saj je okusna in lahko prebavljiva.
Že po barvi je jasno, da je bogata z betakarotenom, močnim antioksidantom, ki ščiti telo pred vplivom prostih radikalov, krepi odpornost in menda celo preprečuje razvoj malignih tumorjev. Vsebuje še vitamine C, E, K, B1, B2, B3, B6, folno kislino in minerale kalij, fosfor, kalcij, selen, cink, magnezij in železo. Ljudsko zdravilstvo dobro pozna njene zdravilne vsebnosti. Je idealno živilo za vse, ki trpijo zaradi bolezni želodca in črevesja, pomaga tudi pri zaprtju. Je diuretik, zato jo priporočajo ljudem, ki bolehajo za artritisom in protinom, varovala naj bi pred težavami z mehurjem, ledvicami in prostato. Niža tudi raven slabega holesterola v krvi, ker je bogata s karoteni, varuje vid.
Je idealno živilo za vse, ki bi radi shujšali, saj ni kalorična, a je vseeno nasitna. Pri negi jo s pridom uporabljamo, saj vsebuje linolno kislino: kot maska je zlasti primerna za problematično kožo; kožo neguje in hrani, preprečuje izsuševanje, pomagala naj bi pri dermatitisu, ekcemu in srbečici ter aknah.
Iz semen dobivamo bučno olje, ki velja za eno najbolj hranljivih vrst olja. Deluje kot diuretik, izboljšuje kakovost spermijev, skrbi za zdravje kože, krepi imunski sistem, uravnoteža hormone, znano pa je tudi po svojem blagodejnem vplivu na prostato.
Že po barvi je jasno, da je bogata z betakarotenom, močnim antioksidantom, ki ščiti telo pred vplivom prostih radikalov, krepi odpornost in menda celo preprečuje razvoj malignih tumorjev. Vsebuje še vitamine C, E, K, B1, B2, B3, B6, folno kislino in minerale kalij, fosfor, kalcij, selen, cink, magnezij in železo. Ljudsko zdravilstvo dobro pozna njene zdravilne vsebnosti. Je idealno živilo za vse, ki trpijo zaradi bolezni želodca in črevesja, pomaga tudi pri zaprtju. Je diuretik, zato jo priporočajo ljudem, ki bolehajo za artritisom in protinom, varovala naj bi pred težavami z mehurjem, ledvicami in prostato. Niža tudi raven slabega holesterola v krvi, ker je bogata s karoteni, varuje vid.
V Evropi so bile najprej v okras, potem za krmo živali, nato šele hrana za ljudi.
Je idealno živilo za vse, ki bi radi shujšali, saj ni kalorična, a je vseeno nasitna. Pri negi jo s pridom uporabljamo, saj vsebuje linolno kislino: kot maska je zlasti primerna za problematično kožo; kožo neguje in hrani, preprečuje izsuševanje, pomagala naj bi pri dermatitisu, ekcemu in srbečici ter aknah.
Ko govorimo o bučah, ne moremo mimo bučnih semen: ta so bogata s kakovostnimi beljakovinami in maščobami, pa z aminokislinami, vitaminoma E in B, bakrom, manganom, kalijem, železom, cinkom in selenom. Ker so zelo kalorična, smo pri uživanju zmerni. Zlasti naj bi jih uživali moški, saj pomagajo pri povečani prostati in lajšajo mokrenje. Ker delujejo protistresno, antioksidativno in izboljšujejo spomin, jih kajpak lahko jemo vsi. Bučnice pomagajo tudi pri odpravljanju glist podančic in drugih črevesnih parazitov, in sicer zaradi snovi kukurbitina.
Iz semen dobivamo bučno olje, ki velja za eno najbolj hranljivih vrst olja. Deluje kot diuretik, izboljšuje kakovost spermijev, skrbi za zdravje kože, krepi imunski sistem, uravnoteža hormone, znano pa je tudi po svojem blagodejnem vplivu na prostato.