BOGATENJE OKUSA
Več kot le začimba
Uporabnost soli se ne konča le pri bogatenju okusa jedi; prav nam pride, kadar bi radi hitro ohladili pijačo ali z rok pregnali vonj po česnu, tudi leseno desko dodobra očisti.
Odpri galerijo
Sol ni samo začimba, ki obogati okus domala vseh jedi. Odlična je tudi v vlogi čistila, z njo je mogoče hitro ohladiti pijačo in premagati neprijetne vonje. Spoznajte nekaj načinov uporabe natrijevega klorida, ki vam bodo nedvomno olajšali življenje.
V vročem poletju lahko s soljo hitro ohladimo penino ali druge pijače. Steklenico položite v globoko posodo. Na dno nasujte plast ledenih kock in jih posujte z nekaj žličkami soli. Vse do vratu steklenice izmenično dodajajte plasti ledu in soli, čez vse prelijte vodo in po desetih minutah bo vsebina prijetno ohlajena.
Sol je uporabna za čiščenje desk, na katerih režete hrano. Leseno posujte z njo, jo zdrgnite z vlažno krpo in splaknite pod tekočo vodo. Deska ne bo le čista, temveč tudi razkužena.
V kuhinji se dogajajo vse mogoče nesreče, včasih se zgodi, da na tleh pristane jajce. Lažje ga boste očistili, če ga boste posuli s soljo, počakali 20 minut in madež preprosto obrisali.
Da bi preprečili zamašitev odtokov, enkrat na mesec v vsakega nasujte 120 gramov soli in jo prelijte z vročo vodo. Tako ne boste imeli težav z zamašenimi odtoki, hkrati pa boste preprečili tudi širjenje neprijetnih vonjav.
So vaši kozarci ali druge steklene posode izgubili lesk? Povrne ga lahko sol. Zmešajte 80 gramov drobno mlete soli z dvema žlicama alkoholnega kisa ter z mešanico natrite kozarce ali vaze (za večje uporabite več kisa in soli), počakajte 20 minut, z gobico odstranite pasto in splaknite kozarce, svetili se bodo kot novi.
Prvoten videz lahko s soljo povrnete tudi skodelicam, na katerih so kavni madeži. Njihovo notranjost preprosto zdrgnite s drobno mleto soljo in opazujte, kako madeži izginjajo.
Podaljša svežino sadja
Potem ko na koščke narežete jabolka in jih pustite na zraku, postane belo meso rjavo in sadna solata na pogled ni tako mamljiva, kot če bi ohranila prvotno barvo. Tu pomaga sol. Koščke sadežev nekaj minut namakajte v vodi z dodatkom soli. Priporočljiva količina je pol žličke na 240 mililitrov vode. Kombinacija bo preprečila oksidacijo in poskrbela, da bodo rezine ostale bele, hkrati bo poudarila okus sadeža. Trik deluje tudi pri surovem krompirju.S soljo lahko preprečujemo zamašitev odtokov in tudi nadležne vonjave, ki se širijo iz njih.
V vročem poletju lahko s soljo hitro ohladimo penino ali druge pijače. Steklenico položite v globoko posodo. Na dno nasujte plast ledenih kock in jih posujte z nekaj žličkami soli. Vse do vratu steklenice izmenično dodajajte plasti ledu in soli, čez vse prelijte vodo in po desetih minutah bo vsebina prijetno ohlajena.
Sol je uporabna za čiščenje desk, na katerih režete hrano. Leseno posujte z njo, jo zdrgnite z vlažno krpo in splaknite pod tekočo vodo. Deska ne bo le čista, temveč tudi razkužena.
Za čiste roke in odtoke
Potem ko narežete veliko česna ali čebule, na rokah ostane neprijeten vonj, ki se ga lahko znebite s soljo. Natrite jih z mešanico soka limone in bele začimbe ter jih splaknite pod tekočo vodo.V kuhinji se dogajajo vse mogoče nesreče, včasih se zgodi, da na tleh pristane jajce. Lažje ga boste očistili, če ga boste posuli s soljo, počakali 20 minut in madež preprosto obrisali.
Da bi preprečili zamašitev odtokov, enkrat na mesec v vsakega nasujte 120 gramov soli in jo prelijte z vročo vodo. Tako ne boste imeli težav z zamašenimi odtoki, hkrati pa boste preprečili tudi širjenje neprijetnih vonjav.
Za čisto posodo
Kadar vas zaradi okužbe ali preveč govorjenja boli grlo, zmešajte del soli z dvema deloma vode ter mešanico grgrajte. Kombinacija bo pregnala zoprno bolečino.So vaši kozarci ali druge steklene posode izgubili lesk? Povrne ga lahko sol. Zmešajte 80 gramov drobno mlete soli z dvema žlicama alkoholnega kisa ter z mešanico natrite kozarce ali vaze (za večje uporabite več kisa in soli), počakajte 20 minut, z gobico odstranite pasto in splaknite kozarce, svetili se bodo kot novi.
Prvoten videz lahko s soljo povrnete tudi skodelicam, na katerih so kavni madeži. Njihovo notranjost preprosto zdrgnite s drobno mleto soljo in opazujte, kako madeži izginjajo.