Recept: veganski segedin golaž
Potrebujemo:
Za 2 osebi:
pol kilograma narezanega kislega zelja
100 g velikih suhih sojinih koščkov
žlica začimb za zelenjavno juho
velika čebula
3 stroki česna
3 žlice olja
kozarec rdečega vina
pol žličke dimljene mlete paprike
pol žličke mletega kumina
čili po okusu
lovorjev list
mleti poper po okusu
manjši lonček paradižnikove omake (ali žlica paradižnikovega koncentrata)
kokosov jogurt (po želji)
Sojine koščke namočimo v približno 200 ml vroče močne jušne osnove, ki jo pripravimo iz vroče vode in žlice začimb za zelenjavno juho. Soja naj popije vso tekočino. Namakamo okoli 15 minut. Čebulo narežemo na kolobarje. Česen sesekljajmo. Čebulo prepražimo na olju samo toliko, da oveni, dodamo sojine koščke (brez tekočine) in pražimo pri srednji temperaturi. Mešamo, da se koščki vsaj malo zapečejo. Dodamo česen, ko zadiši, enakomerno zalijmo z rdečim vinom. Hitro mešamo, da se vsi koščki obarvajo. Dodamo kislo zelje, zalijemo z vodo, da je vse lepo pokrito (200–300 ml), dodamo mleto papriko, kumin, poper, čili, lovor in paradižnik ter kuhamo dobre pol ure. Sol verjetno ne bo potrebna, ker je običajno zelje dovolj slano. Po potrebi zalivamo z vročo vodo. Na koncu naj vsa tekočina povre. Ponudimo s krompirjem v kosih in kokosovim ali drugim veganskim jogurtom, ki ima nevtralen okus.