VINAKRAS: TERANTON, 2013
Vino, ki spremlja najboljše letnike
Grozdje, ki so ga obrali v začetku oktobra letos, se bo v teranton spremenilo leta 2023.
Odpri galerijo
Zadruga Vinakras je znana predvsem po teranu, zato ga v tej kleti najdemo v linijah classic, elite in prestige. Nina Kolar, ki pri Vinakras skrbi za odnose z javnostmi, nam je nekega sončnega popoldneva, ko smo jo srečali v Štanjelu, predstavila teran, uvrščen v prestižno linijo. »To vino, teranton, spremlja samo najboljše letnike,« je povedala sogovornica.
Kot je dodala, je na idejo, da bi izdelali prav poseben teran, prišel enolog in vinski strokovnjak dr. Friderik Vodopivec, ki je bil v osemdesetih letih minulega stoletja zaposlen kot enolog pri Vinakras Sežana. »Navdih za to vino je dobil v Veroni. Tam je namreč videl, da je mogoče iz izbranega in dozorelega grozdja narediti tudi arhivsko vino. Trgatev za prvi teranton je potekala leta 1980, na tržišče je prišel nekaj let pozneje, saj vino zahteva določen proces zorenja v letu,« o zgodovini tega vina, ki je na letošnjem ocenjevanju Decanter prejelo srebrno medaljo, povedo v kleti Vinakras.
Ker je bila letos letina takšna, da že dolgo ne, se bo grozdje refošk počasi spreminjalo v terantnon. Slavnostna trgatev terantona je bila v začetku oktobra v vinogradih Vinakras, ki se raztezajo v Svetem pri Komnu.
In še nekaj besed o vinu temno rubinaste barve, v katero se ujamejo še rahli opečnati odtenki. Zanj je značilna intenzivna in zelo obstojna cvetica, ki spominja na sušene slive in drugo sušeno sadje. V vonju zaznamo kostanjev med in rdeči poper.
»Teranton je elegantno vino s plemenitim temperamentom, polnega okusa ter žametnimi tanini. Zaključuje se z dolgim pookusom, ki nam pusti občutek sladkih začimb, vanilje, suhega tobaka,« okuse vina, ki ga priporočajo k mesnim jedem s pikantnimi omakami in divjačini kot tudi k jedem na žaru in zrelim sirom, še opišejo v kleti Vinakras.
Elegantno vino z žametnimi tanini!
Kot je dodala, je na idejo, da bi izdelali prav poseben teran, prišel enolog in vinski strokovnjak dr. Friderik Vodopivec, ki je bil v osemdesetih letih minulega stoletja zaposlen kot enolog pri Vinakras Sežana. »Navdih za to vino je dobil v Veroni. Tam je namreč videl, da je mogoče iz izbranega in dozorelega grozdja narediti tudi arhivsko vino. Trgatev za prvi teranton je potekala leta 1980, na tržišče je prišel nekaj let pozneje, saj vino zahteva določen proces zorenja v letu,« o zgodovini tega vina, ki je na letošnjem ocenjevanju Decanter prejelo srebrno medaljo, povedo v kleti Vinakras.
Tudi po beseda Marjana Colje, direktorja Vinakras Sežana, je zgodba terantona tesno prepletena z zadrugo Vinakras: »Naša klet je bila prva na Krasu, ki je začela leta 1980 zoreti teran v lesenih sodih. Zaradi specifičnih zahtev mora grozdje za teranton dosegati visoke kriterije. Trgatve terantona so zato posebne priložnosti, ki jih zaznamujemo le ob najboljših letinah.«
Ker je bila letos letina takšna, da že dolgo ne, se bo grozdje refošk počasi spreminjalo v terantnon. Slavnostna trgatev terantona je bila v začetku oktobra v vinogradih Vinakras, ki se raztezajo v Svetem pri Komnu.
Dve leti zorenjaSamo ob najboljših letnikih trgatvi refoška, ki je raslo na izbranih legah, sledi do mesec dni dolga maceracija. Zatem zori teranton 48 mesecev v 500-litrskih in velikih hrastovih sodih. Ko ga pretočijo v steklenice, to vino temno rubinaste barve z rahlimi opečnatimi odtenki še vsaj eno leto zori v steklenici. Ko bo oktobra obrano grozdje naredilo vse te korake in bo letošnji teranton v steklenicah, se bo pisalo leto 2023.
In še nekaj besed o vinu temno rubinaste barve, v katero se ujamejo še rahli opečnati odtenki. Zanj je značilna intenzivna in zelo obstojna cvetica, ki spominja na sušene slive in drugo sušeno sadje. V vonju zaznamo kostanjev med in rdeči poper.
»Teranton je elegantno vino s plemenitim temperamentom, polnega okusa ter žametnimi tanini. Zaključuje se z dolgim pookusom, ki nam pusti občutek sladkih začimb, vanilje, suhega tobaka,« okuse vina, ki ga priporočajo k mesnim jedem s pikantnimi omakami in divjačini kot tudi k jedem na žaru in zrelim sirom, še opišejo v kleti Vinakras.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
16:15
Zakaj nas zebe