VIŠNJE
Višnje za zdravo srce in večjo plodnost
Ker so polne zdravilnih snovi, bi lahko nadomestile aspirin; z njimi lahko preprečujemo srčno-žilne bolezni, artritis in nekatere vrste raka.
Odpri galerijo
Višnje pri nas še najbolje poznamo kot manjše in bolj kisle sestre češenj, uporabne predvsem pri pripravi sladic in likerjev. A zadnja medicinska dognanja kažejo, da gre tudi za sila zdravilen sadež, ki bi ga bilo dobro čim več uvesti v našo prehrano. Predvsem je zdravilen rastlinski pigment antocian oziroma antocianin, ki jim daje črno modro barvo in deluje celo proti raku, poleg tega pa višnje vsebujejo še mnoge antioksidante, vitamine, minerale. Zelo dobro vplivajo na srčno-žilni sistem in zmanjšujejo tveganje za mnoge bolezni.
Njihove zdravilne lastnosti so poznali že pred dvema tisočletja na ozemlju zdajšnje Grčije in Turčije, kjer so v tistem času kraljevale češnje. Višnja je nastala kot križanec med domačimi sladkimi in divjimi kislimi sortami. Zaradi svoje kislosti je v zadnjih desetletjih, ko so okusi večine ljudi prilagojeni na bolj sladko hrano, nekoliko utonila v pozabo, a nedavne študije so pokazale, da jih bo vsekakor pametno vključiti v prehrano.
Po hranljivi vrednosti jih lahko uvrstimo med tako imenovana superživila, saj imajo dokazano zdravilne učinke.
Zaradi številnih antioksidantov so odlična preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi, ki so, kot vemo, najpogostejši vzrok za umrljivost pri odraslih. Z uživanjem višenj si zmanjšamo možnost za srčni infarkt, aterosklerozo, koronarno bolezen, zvišan krvni tlak in druge. Zaradi kumarina se manj zgoščuje kri in s tem zmanjšujemo tveganje za trombozo pa tudi za slabokrvnost. To povzročajo tudi močne krvavitve, zato je priporočljivo, da višnje jedo tiste, ki imajo močne menstruacije. Antocianin varuje celice v telesu pred patološko delitvijo in nastankom raka oziroma malignih tumorjev.
Delujejo tudi protivnetno, proti vročini in glavobolu ter proti bolečinam v mišicah in artritisu. Zaradi vsega tega se jih je prijelo ime naravni aspirin, znanstveniki pa sadežu napovedujejo svetlo prihodnost, saj bi ga lahko uporabljali v medicini kot nadomestek aspirina pri osebah z občutljivim želodcem ali alergijo na aspirin.
Višnje sicer lahko jemo v neomejenih količinah, trdijo znanstveniki, a vendar večina ljudi zaradi njihove kislosti naleti na mejo. Zato je najbolje, da pijemo višnjev sok, še najboljšega si čisto preprosto naredimo sami: kilogram višenj prelijemo s sedmimi litri vode in počakamo, da zavre. Potem kuhamo še 20 minut in ves čas mešamo. Sok precedimo, tekočino ohladimo in pijemo namesto vode.
Kozarec višnjevega soka po mnenju znanstvenikov lahko nadomesti eno tableto aspirina.
Njihove zdravilne lastnosti so poznali že pred dvema tisočletja na ozemlju zdajšnje Grčije in Turčije, kjer so v tistem času kraljevale češnje. Višnja je nastala kot križanec med domačimi sladkimi in divjimi kislimi sortami. Zaradi svoje kislosti je v zadnjih desetletjih, ko so okusi večine ljudi prilagojeni na bolj sladko hrano, nekoliko utonila v pozabo, a nedavne študije so pokazale, da jih bo vsekakor pametno vključiti v prehrano.
Po hranljivi vrednosti jih lahko uvrstimo med tako imenovana superživila, saj imajo dokazano zdravilne učinke.
Zaradi številnih antioksidantov so odlična preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi, ki so, kot vemo, najpogostejši vzrok za umrljivost pri odraslih. Z uživanjem višenj si zmanjšamo možnost za srčni infarkt, aterosklerozo, koronarno bolezen, zvišan krvni tlak in druge. Zaradi kumarina se manj zgoščuje kri in s tem zmanjšujemo tveganje za trombozo pa tudi za slabokrvnost. To povzročajo tudi močne krvavitve, zato je priporočljivo, da višnje jedo tiste, ki imajo močne menstruacije. Antocianin varuje celice v telesu pred patološko delitvijo in nastankom raka oziroma malignih tumorjev.
Višnje so dobre tudi za moško plodnost, saj antioksidanti in mnogi vitamini, predvsem pa C, izboljšujejo kakovost sperme.
Delujejo tudi protivnetno, proti vročini in glavobolu ter proti bolečinam v mišicah in artritisu. Zaradi vsega tega se jih je prijelo ime naravni aspirin, znanstveniki pa sadežu napovedujejo svetlo prihodnost, saj bi ga lahko uporabljali v medicini kot nadomestek aspirina pri osebah z občutljivim želodcem ali alergijo na aspirin.
Višnje sicer lahko jemo v neomejenih količinah, trdijo znanstveniki, a vendar večina ljudi zaradi njihove kislosti naleti na mejo. Zato je najbolje, da pijemo višnjev sok, še najboljšega si čisto preprosto naredimo sami: kilogram višenj prelijemo s sedmimi litri vode in počakamo, da zavre. Potem kuhamo še 20 minut in ves čas mešamo. Sok precedimo, tekočino ohladimo in pijemo namesto vode.
Proti srčnim težavamZ uživanjem višenj si zmanjšamo možnost za srčni infarkt, aterosklerozo, koronarno bolezen, zvišan krvni tlak in druge. Zaradi kumarina v njih se manj zgoščuje kri in s tem zmanjša tveganje za trombozo pa tudi slabokrvnost.
Kozarec višnjevega soka po mnenju znanstvenikov lahko nadomesti eno tableto aspirina.