Vitamin in minerali nam dajo energijo
Vitamini in minerali so ključni za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, v jesensko-zimskem obdobju pa je v ospredju predvsem njihova vloga pri krepitvi odpornosti, s katero se bojujemo proti virusom in bakterijam.
»Potrebe po vitaminih in mineralih se sicer razlikujejo glede na posameznika in se spreminjajo glede na starost, umske in fizične napore ter zdravstveno stanje,« pojasnjuje mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije. »Znane so potrebe, ki so na izdelkih označene kot vsakodnevno priporočen vnos ali DPV (angl. RDA). Vitamini so zelo pomembni za obnavljanje kože, krepitev imunskega sistema, delovanje živcev in možganov ter za presnovo, med pomembnejše spadajo vitamini A, C, D, E, K in skupine B. Za dobro delovanje organizma pa so ključni tudi minerali, kot so natrij, kalcij, kalij, magnezij in fosfor. Načeloma jih zaužijemo dovolj s prehrano.«
Vitamini, kot rečeno, krepijo imunski sistem, poleg tega so pomembni za dvig ravni energije in pospeševanje metabolizma. V jesensko-zimskem času so ključni tisti, ki spodbujajo tvorbo protiteles in blažijo vnetja, nadaljuje sogovornica: »Vitamin C je močan antioksidant in nas varuje pred okužbami ter pomaga skrajšati trajanje respiratornih okužb. Ohranja ravnovesje imunskega sistema, saj poveča tvorbo belih krvnih celic in absorpcijo železa iz črevesja. Največ ga najdemo v agrumih, papriki, kislem zelju, cvetači, brokoliju in brstičnem ohrovtu. Pri krepitvi imunskega sistema pomaga tudi vitamin B6, saj ima ključno vlogo pri procesih presnove, razstrupljanju in obnovi celic.
Za razvoj imunskih celic in boj proti vnetjem in okužbam je pomemben tudi vitamin A, ki ga najdemo predvsem v oranžni ali temno zeleni zelenjavi in nekaterih vrstah sadja. Redno dodajanje vitamina E poveča imunsko delovanje, ščiti celice pred oksidativnim stresom in poveča tvorbo belih krvnih celic, kar pozitivno vpliva tudi na odpornost telesa proti okužbam. Najnovejše študije dokazujejo izjemen pomen vitamina D3, ki sodeluje v mnogo procesih v telesu in prispeva k boljšemu delovanju imunskih celic. Obrambni sistem telesa v tem letnem času krepijo tudi minerali, kot so cink, železo in selen.«
V jesensko-zimskem času so ključni tisti, ki spodbujajo tvorbo protiteles in blažijo vnetja.
Uživamo sadje in zelenjavo
Zdrava prehrana je ključen vir dragocenih snovi, ki jih je največ v svežem sadju in zelenjavi, polnozrnatem kruhu in testeninah, rižu, krompirju, mlečnih in mesnih izdelkih, ribah, jajcih in stročnicah ter kislem zelju. Pomembno je uživati sezonsko sadje in zelenjavo. »Če tega zaužijemo premalo, pa vitamine in minerale dodajamo v obliki zdravil ali prehranskih dopolnil,« pojasnjuje sogovornica in poudarja, da so potrebe po vitaminih in mineralih večje, če dolgo jemo enolično hrano, pri dolgotrajni driski, nosečnosti, dojenju in nekaterih boleznih.
Vitamin C je močan antioksidant in nas varuje pred okužbami ter pomaga skrajšati trajanje respiratornih okužb.
»Večja možnost za pomanjkanje se pojavlja tudi pri določenih skupinah, kot so starejši, ki imajo povečane potrebe po vitaminih C, D in betakarotenu in jim primanjkuje mineralov, kot so kalcij, železo, magnezij in cink. Prav tako potrebujejo več vitaminov in mineralov ljudje z boleznimi srca in žilja, tisti, ki uživajo nekatera zdravila (antibiotiki, kalcitotin, salicilat in barbiturat), ljudje z infekcijskimi boleznimi, nosečnice in doječe matere, kadilci, aktivni športniki, vegetarijanci ter otroci in mladostniki. Vitaminov primanjkuje tudi tistim, ki ne uživajo dovolj svežega sadja in zelenjave,« še sklene predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.