Vrhniški Cankarjevi štruklji za ljubitelje domačih jedi
Decembra bodo minila 104 leta od smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Oboževal je štruklje, še posebej vrhniške, ki se od klasičnih razlikujejo po tem, da imajo v nadevu tudi suhe slive. Obletnico bodo obeležili v številnih slovenskih mestih in krajih, še zlasti na Vrhniki, kjer se je Cankar rodil in kjer je njegova rojstna hiša. Krajani se bodo pisatelja spomnili tudi z obujanjem starih vrhniških jedi, med njimi tudi štrukljev.
Znano vrhniško kulinarično posebnost, poznano tudi pod imenom Cankarjevi štruklji, pripravimo iz vlečenega testa in okusnega nadeva iz skute, jajc, sladkorja in suhih sliv. Na kose narezani kuhani štruklji so odličen posladek, postrežemo pa jih lahko tudi kot samostojno jed, s kompotom ali čežano.
Testo:
Vlečeno testo kupimo ali pripravimo sami.
Nadev:
500 g skute, 1 do 2 jajci, sladkor po okusu, 2 pesti suhih sliv
Štrukelj kuhamo v rahlo osoljenem kropu približno 45 minut. Lonec odstavimo in počakamo 15 minut, da se štrukelj malo ohladi. Nato ga vzamemo iz vode, odvijemo, narežemo na rezine, zložimo na krožnik in zabelimo s prepraženimi drobtinami.
Ob štrukljih si lahko privoščimo skodelico kave, v poklon eni najbolj znanih črtic Ivana Cankarja, Skodelici kave.