RECEPT

Vrhniški Cankarjevi štruklji za ljubitelje domačih jedi

Oboževal jih je tudi Ivan Cankar.
Fotografija: Vrhniški štruklji. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Vrhniški štruklji. FOTO: Voranc Vogel

Decembra bodo minila 104 leta od smrti največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Oboževal je štruklje, še posebej vrhniške, ki se od klasičnih razlikujejo po tem, da imajo v nadevu tudi suhe slive. Obletnico bodo obeležili v številnih slovenskih mestih in krajih, še zlasti na Vrhniki, kjer se je Cankar rodil in kjer je njegova rojstna hiša. Krajani se bodo pisatelja spomnili tudi z obujanjem starih vrhniških jedi, med njimi tudi štrukljev.

Znano vrhniško kulinarično posebnost, poznano tudi pod imenom Cankarjevi štruklji, pripravimo iz vlečenega testa in okusnega nadeva iz skute, jajc, sladkorja in suhih sliv. Na kose narezani kuhani štruklji so odličen posladek, postrežemo pa jih lahko tudi kot samostojno jed, s kompotom ali čežano.

Cankarjevi štruklji. FOTO: Mateja Gruden
Cankarjevi štruklji. FOTO: Mateja Gruden

Testo:

Vlečeno testo kupimo ali pripravimo sami.

Nadev:

500 g skute, 1 do 2 jajci, sladkor po okusu, 2 pesti suhih sliv

Štruklje zavijemo v krpo. FOTO: S. J.
Štruklje zavijemo v krpo. FOTO: S. J.
Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. V skledo stresemo skuto in jo zmešamo z razžvrkljanimi jajci in s sladkorjem. Slive izkoščičimo in narežemo na koščke. Testo razvaljamo na pomokanem prtu (prt je obvezen), nato pa čim tanjše razvlečemo na vse strani. Porežemo debelejše robove, razvlečeno testo pa enakomerno debelo premažemo s skutnim nadevom in po njem potrosimo slive. Testo ob pomoči prta zvijemo v štrukelj. Gazo ali kuhinjsko krpo, dobro namočeno in ožeto, razgrnemo in potresemo z drobtinami. Vanjo zavijemo štrukelj in jo povežemo z vrvico.

Štrukelj kuhamo v rahlo osoljenem kropu približno 45 minut. Lonec odstavimo in počakamo 15 minut, da se štrukelj malo ohladi. Nato ga vzamemo iz vode, odvijemo, narežemo na rezine, zložimo na krožnik in zabelimo s prepraženimi drobtinami.

Ob štrukljih si lahko privoščimo skodelico kave, v poklon eni najbolj znanih črtic Ivana Cankarja, Skodelici kave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije