NAJBOLJŠI OKUS JESENI

Vroč kostanj za premrle roke

Najboljši je pečen na ognju, da bi ga laže olupili, ga za nekaj minut zavijemo v krpo.
Fotografija: Najboljši je pečen, zraven ponudimo kozarec vina. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Najboljši je pečen, zraven ponudimo kozarec vina. FOTO: Guliver/Getty Images

Zunaj diši po jeseni, drevesa so se odela v barve, v gozdovih že nabiramo kostanj, po mestnih središčih se vije vonj po pečenih kostanjih, kdor ima hišo z vrtom, pa ga speče kar sam, prenekateri povabi še sosede na kostanjev piknik.

Tako kuharski mojstri kot ljubiteljski kuharji zdaj že dobro vemo, da se vse začne z dobro sestavino, kostanj pa je najboljši, ko je njegova sezona, torej zdaj. Lahko ga kupimo tako na tržnicah kot v trgovinah, seveda ga lahko tudi naberemo sami. Iščimo zdrave, gladke plodove, ki se svetijo. Najboljši so tisti večji in bolj mesnati, maroni. Nagubane plodove in tiste z luknjicami pustimo, to je znak, da so skoznje potovali črvi. Svež kostanj je težak, brez praznega prostora med lupino in mesom.


Pečemo ga lahko na štedilniku, v pečici ali na ognju. FOTO: Guliver/Getty Images
Pečemo ga lahko na štedilniku, v pečici ali na ognju. FOTO: Guliver/Getty Images
Tako, kostanj imamo. Kaj pa zdaj? Izberemo način priprave, nekateri prisegajo na kuhane, drugi na pečene. Če ga bomo pekli, lahko to naredimo na več načinov: na ognju, kot to počnejo kostanjarji v mestih in kakor še pečemo na vrtu, a tudi v stanovanjih si lahko privoščimo doma pečenega, in sicer na štedilniku v posebni ponvi, mirno ga lahko spečemo tudi v pečici. A najprej ga pripravimo: z nožem previdno na debelejši strani naredimo zarezo, dolgo kake tri milimetre. Zareza je lahko polkrožna ali pa naredimo križec. Tako pripravljene plodove stresemo v pekač, poškropimo z vodo in pečemo 20 minut (odvisno od velikosti) na temperaturi 180 °C. Na polovici jih malo premešamo, da se enakomerno zapečejo z obeh strani. Pečeni so, ko se lupina razpre in se začne po kuhinji viti nepogrešljiv vonj jeseni. Da bi ga laže olupili, še vročega zavijemo v malce vlažno kuhinjsko krpo in pustimo nekaj minut. Najbolje jih je jesti v dobri družbi, po možnosti ob kozarcu mošta.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije