Vroča čokolada z ingverjem: Napitek za lažje premagovanje prehlada ali zgolj za razvajanje
Aromatična vroča čokolada z ingverjem in kuzujem lahko pomaga pri lajšanju simptomov prehlada ali gripe.
Kuzu je škrobnat ekstrakt, pridobljen iz korenine istoimenske rastline. V tradicionalni japonski in kitajski kuhinji se uporablja za zgoščevanje jedi, v tamkajšnji medicini je že od nekdaj znan kot zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature, za premagovanje drugih simptomov prehlada ali gripe, za blaženje alergij, prebavnih težav in tudi za lajšanje alkoholnega mačka.
Če kuzuja ne boste dobili, lahko za pripravo napitka uporabite običajen škrob. Tudi ingver sam bo pomagal pregnati gripo ali prehlad.
Sestavine
- 300 mililitrov mleka (lahko živalskega ali rastlinskega)
- ena žlica grenkega kakava v prahu
- ena žlica javorjevega sirupa ali medu
- ena žlica ingverjevega soka (uporabite lahko enako količino naribanega ingverja)
- ena žlička kuzuja
Priprava:
- Zavrite mleko, kakav, javorjev sirup in ingverjev sok.
- Kuzu ali škrob zmešajte z malo hladne vode in ga med stalnim mešanjem dodajte čokoladnemu napitku.
- Vse skupaj približno dve minuti kuhajte na zmernem ognju, da se pijača začne gostiti.
- Napitka je dovolj za dve skodelici, serviranega lahko posujete s ščepcem mletega ingverja.
Recept s portala miss7