PREHRANA

Vročih 7

Poletje zaradi visokih temperatur zahteva prilagoditev jedilnika: ta naj bo predvsem lažji, osvežilen in sočen!
Fotografija: Fresh grapes in the basket
Odpri galerijo
Fresh grapes in the basket

Zdaj vemo že vsi, da mora zdrava prehrana vsebovati veliko vlaknin in polnozrnatih žit ter sadja in zelenjave, maščob in sladkorjev pa naj bo čim manj.



Vsak dan naj bodo na jedilniku poleg sočnih plodov še semena in oreščki, mlečni izdelki in oljčno olje, večkrat na teden si privoščimo perutnino, ribo in jajca, le občasno pa rdeče meso, pravi stroka. Ključno je, da si pripravimo več manjših obrokov, ki jih enakomerno porazdelimo čez dan, zadnji naj bo lahek in najmanj dve uri pred spanjem.



Poletje pa zahteva dodatne prilagoditve, razmerje med živili naj se še bolj prevesi v prid sadja in zelenjave, kljub temu da je ta ključna skupina, bogata z vitamini in minerali, polna vode, telo pridno osvežujemo še z dodatno tekočino, brezalkoholno, negazirano, nesladkano; seveda ne le takrat, ko smo žejni.



Ob urah, ko sonce najbolj pripeka, lahko obroke občutno zmanjšamo, takrat je ključna voda, osvežimo pa se lahko s sorbetom, ki je ob visokih temperaturah primernejši kot sladoled. Ne pozabimo, živila kupujemo sveža in sproti, pri občutljivih redno preverjamo rok trajanja, pri pripravi, ki poleti pogosto poteka na prostem, pa skrbimo za dosledno higieno.



Narava nas že od pomladi razvaja z okusnimi in zdravimi zakladi, izbire je zdaj res veliko, tokrat pa vam ponujamo sedem predlogov, ki so primerni tako sveži kot predelani, samostojni ali zmešani v okusni solati, morda smutiju, juhi ...



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije