NA ZDRAVJE

Vsak dan zelenjava

Rastlinska prehrana najbolj pozitivno vpliva na izboljšanje zdravja posameznika; da se ne bomo prenajedli sladkorja, berimo deklaracije.
Fotografija: Pri nakupu je dobro preveriti sestavine. FOTO: Nd3000/Getty Images
Odpri galerijo
Pri nakupu je dobro preveriti sestavine. FOTO: Nd3000/Getty Images

Uživajte zdravo in uravnoteženo prehrano. Na prvi pogled preprost nasvet, a ko se človek nekoliko bolje poglobi v to, kaj naj jé, da bo živel v skladu s sodobnimi smernicami o zdravi in uravnoteženi prehrani, se hitro znajde pred težko nalogo. V zvezi s tem namreč slišimo številne, včasih tudi povsem nasprotujoče si informacije. Enkrat je na primer uživanje jajc zdravo, drugič ne. Podobno bi lahko rekli za rdeče meso ali maslo. A kot poudarjajo strokovnjaki, vse ni tako zapleteno.

Losos vsebuje maščobne kisline omega 3. FOTO: Sarsmis/Getty Image
Losos vsebuje maščobne kisline omega 3. FOTO: Sarsmis/Getty Image

Raziskave so že večkrat dokazale, da rastlinska hrana najbolj pozitivno vpliva na izboljšanje zdravja posameznika, od nižjega krvnega pritiska do nižje ravni holesterola v krvi, zato je priporočljivo, da prav vsak dan uživate sadje in zelenjavo. Povedano drugače: obsegata naj 75 odstotkov vsega, kar pojeste v enem dnevu.

Hladilnik naj bo poln zelenjave. FOTO: Bogdan Kurylo/Getty Images
Hladilnik naj bo poln zelenjave. FOTO: Bogdan Kurylo/Getty Images

Strokovnjaki pravijo, da se mesu ni treba povsem odpovedati, ga je pa treba uživati zmerno in v manjših količinah. Večja previdnost velja pri izdelkih iz predelanega mesa, kot so salame, saj preveliko uživanje tovrstnih izdelkov lahko, kot je pokazala ena od raziskav, poveča možnosti za nastanek kroničnih bolezni.

Marsikdo si življenja brez ogljikovih hidratov in maščob ne zna predstavljati. Pri tem je treba imeti v mislih, v kakšni obliki uživamo maščobe in sladkorje. Vsekakor je bolje, če namesto čokolade jemo sadje, saj se bomo tako izognili slabim sladkorjem, ki negativno vplivajo na našo telesno težo, ter v telo vnesli različne vitamine in minerale. Enako velja pri izbiri kruha. Namesto belega izberimo tistega iz polnozrnate moke, ki vsebuje več vlaknin. Podobno je mogoče reči za maščobe: izberemo oljčno olje, z maslom pa smo zmerni. Telesu zagotovo ne bomo škodovali, če bomo uživali več rib, ki so bogate z maščobnimi kislinami omega-3. Vsekakor se je dobro izogibati predelani hrani, saj se v njej zelo pogosto znajdejo sladkor ter nasičene maščobne kisline, ki srcu in ožilju ne prinesejo nič dobrega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije