STROČNICA
Vse te bolezni lahko prepreči fižol
Ni le bogat z beljakovinami in telesu zagotavlja energijo, fižol ima še druge pozitivne učinke na zdravje.

Odpri galerijo
Zdravju najprijaznejši je fižol živahnih barv. FOTO: Thinkstock
M. F.
19.12.2018 ob 08:07
19.12.2018 ob 08:47
Nobenega dvoma ni, da so stročnice zdravju prijazne. In nobenega dvoma ni, da mednje sodi tudi fižol. Prav temu strokovnjaki vse pogosteje namenjajo pozornost. V eni zadnjih raziskav o vplivu fižola na zdravje so znanstveniki s Harvarda dokazali, da lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter za nekatere vrste raka. Natančneje: pri ženskah, ki vsaj enkrat na teden jedo fižol, je za 24 odstotkov manjše tveganje za raka dojk, srčne bolezni, sladkorno bolezen tipa dve, visok krvni tlak in raka na debelem črevesu.