RECEPT
Vsi odtenki paprike
Pečeno lahko vložimo ali zamrznemo in si tako pripravimo čudovito ozimnico; lahko jo nadevamo in ocvremo, sveža pa je imenitna v šopski solati ali v ponvici z jajcem.
Odpri galerijo
Minule dni je bilo po Fužinah slišati, da so šle pečene paprike naravnost za med. »Danes je zadnji dan. Že vse smo spekli, za rep ste nas ujeli,« so rade volje povedali tisti, ki so se vrteli za vročim žarom in nanj nadvse natančno in v kar se da ravno vrsto polagali le rahlo zavite paprike. »Leskovačke,« so nas poučili. Zelene, rdeče, oranžne in tiste vseh vmesnih odtenkov.
Paprike, ki so eden od zaščitnih znakov balkanske kulinarike, lahko na krožniku zasijejo v različnih odtenkih. Nadvse privlačne so pečene. Ko se na žaru ali v vroči ponvi tako dobro zapečejo, da ponekod postanejo že črne, jih je treba obrniti in speči še z druge strani. Če hočemo, jih olupimo, nato pa gredo po hitrem postopku tja med ozimnico. »Pečena paprika je odlična za pripravo ajvarja ali za vlaganje, nekateri pa jo kar takšno zamrznejo in jo v skrinji shranijo za zimske dni,« je nekaj nasvetov za to, kaj storiti s popečeno papriko, nanizal Saša Stojanović. Narekoval nam je tudi zelo preprost recept za pečeno papriko v solati, ki ga seveda objavljamo.
Naj začnemo kar pri predjedeh. Med tistimi z balkanskega konca se pogosto znajdejo malo prezrte, a nadvse odlične polnjene paprike. Toplo predjed pripravimo tako, da pečeno papriko olupimo, nadevamo z mladim sirom, pomočimo v moko, nato še v razžvrkljano jajce in – ocvremo. Polnjeno pečeno papriko lahko ocvremo tudi v bolj imenitni obleki, po dunajsko, torej s skuto ali mladim sirom nadevana paprika potuje najprej v moko, zatem v jajce in nato še v drobtinice.
Če papriki ne privoščimo plavalne lekcije v olju, jo lahko preprosto nadevamo s skuto ali mladim sirom, posujemo z drobnjakom, peteršiljem in že dobimo malce drugačno hladno predjed.
Za konec še ideja za predelavo paprike, ki je lahko navdih za močan zajtrk. To jed ponekod na Balkanu imenujejo kajgana. Za začetek v ponvici na malo maščobe prepražimo čebulo. Nato gre v ponev na tanjše trakove ali kockice narezana sveža paprika; solimo, po želji popopramo in prepražimo. Zatem dodamo nekaj jajc. Ko so spečena, toda ne presušena, prestavimo na krožnik, dodamo malo peteršilja ter morda tudi naribanega (mladega) sira. Zagotovo tiste vrste zajtrk, ki te pokonci drži vse do poznega popoldneva!
Paprike, ki so eden od zaščitnih znakov balkanske kulinarike, lahko na krožniku zasijejo v različnih odtenkih. Nadvse privlačne so pečene. Ko se na žaru ali v vroči ponvi tako dobro zapečejo, da ponekod postanejo že črne, jih je treba obrniti in speči še z druge strani. Če hočemo, jih olupimo, nato pa gredo po hitrem postopku tja med ozimnico. »Pečena paprika je odlična za pripravo ajvarja ali za vlaganje, nekateri pa jo kar takšno zamrznejo in jo v skrinji shranijo za zimske dni,« je nekaj nasvetov za to, kaj storiti s popečeno papriko, nanizal Saša Stojanović. Narekoval nam je tudi zelo preprost recept za pečeno papriko v solati, ki ga seveda objavljamo.
Raznobarvne paprike so zaščitni znak balkanske kulinarike.
Naj bo ocvrta
V znanem ljubljanskem Gostišču Portal, kjer že skoraj štiri desetletja gospodari markantni Momčilo Jorgačević - Momo, znajo paprike – naj bodo pečene ali sveže – pripraviti na mnoge načine. In točno tam je konec tedna tako lepo dišalo po pečenih paprikah, da smo v trenutku dobili navdih za današnji članek.Naj začnemo kar pri predjedeh. Med tistimi z balkanskega konca se pogosto znajdejo malo prezrte, a nadvse odlične polnjene paprike. Toplo predjed pripravimo tako, da pečeno papriko olupimo, nadevamo z mladim sirom, pomočimo v moko, nato še v razžvrkljano jajce in – ocvremo. Polnjeno pečeno papriko lahko ocvremo tudi v bolj imenitni obleki, po dunajsko, torej s skuto ali mladim sirom nadevana paprika potuje najprej v moko, zatem v jajce in nato še v drobtinice.
Če papriki ne privoščimo plavalne lekcije v olju, jo lahko preprosto nadevamo s skuto ali mladim sirom, posujemo z drobnjakom, peteršiljem in že dobimo malce drugačno hladno predjed.
V solati ali z jajcem
Svežo rdečo papriko lahko s paradižnikom, čebulo in kumarami sestavimo v solato. Zraven gredo sol, po želji še poper, pa olje in kis. Povrhu še malo naribanega mladega sira in že je pred nami šopska solata, kakršno na mizo prinesejo tudi v omenjenem Gostišču Portal in povsod tam, kjer ponujajo srbsko hrano.Za konec še ideja za predelavo paprike, ki je lahko navdih za močan zajtrk. To jed ponekod na Balkanu imenujejo kajgana. Za začetek v ponvici na malo maščobe prepražimo čebulo. Nato gre v ponev na tanjše trakove ali kockice narezana sveža paprika; solimo, po želji popopramo in prepražimo. Zatem dodamo nekaj jajc. Ko so spečena, toda ne presušena, prestavimo na krožnik, dodamo malo peteršilja ter morda tudi naribanega (mladega) sira. Zagotovo tiste vrste zajtrk, ki te pokonci drži vse do poznega popoldneva!
Pečena paprika v solatiZa 4 osebe:
8 pečenih in olupljenih paprik
2 stroka česna
malo peteršilja
olje, sol
Pečene paprike olupimo, odstranimo peške. Dodamo nasekljan (lahko tudi posušen) peteršilj in narezan česen. Solimo, dodamo malo olja. Odlična barvita priloga, ko imamo na mizi na žaru pečeno meso. Fino tudi takrat, ko nam ni do čevapčičev, ampak si želimo samo malce popestriti toplo lepinjo, v katero smo dodali še kepico kajmaka.
8 pečenih in olupljenih paprik
2 stroka česna
malo peteršilja
olje, sol
Pečene paprike olupimo, odstranimo peške. Dodamo nasekljan (lahko tudi posušen) peteršilj in narezan česen. Solimo, dodamo malo olja. Odlična barvita priloga, ko imamo na mizi na žaru pečeno meso. Fino tudi takrat, ko nam ni do čevapčičev, ampak si želimo samo malce popestriti toplo lepinjo, v katero smo dodali še kepico kajmaka.