ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG
Z gibanjem nad bolečine
Moderni slog življenja, debelost in slabo prehranjevanje s predelanimi živili, ki vplivajo na vnetne procese v telesu, vodijo tudi v težave s sklepi.
Odpri galerijo
Vam škriplje v kolenu ali ropota v kolku? Trpite ostro bolečino od rame do komolca? To pogosto pripisujemo staranju, bolečine in škripanje pa da so nekaj, s čimer se moramo naučiti živeti. A to ne drži povsem, vse pogosteje gre namreč za posledico stresnega načina življenja in nepravilne prehrane. Skoraj bi lahko zapisali, da ni človeka, naj bo športnik ali rekreativec, mlajši ali starejši, ki se ne bi vsaj enkrat spopadel z bolečino v sklepih. Ta je zelo neugodna in vpliva na naše življenje. Mišično-kostne bolezni značilno zavirajo gibljivost in vodijo v zmanjšane sposobnosti za družabno življenje. Najpogostejše bolezni gibal, ki povzročijo telesno nezmožnost, so osteoartritis (artroza, obraba sklepov), bolečine v hrbtu in vratu, zlomi, poškodbe in sistemske vnetne bolezni (revmatoidni artritis).
Sklepi so stičišča vsaj dveh kosti in dajo okretnost našemu telesu. Konce kosti prekriva hrustanec, ki preprečuje trenje med gibanjem, vezivno tkivo, ki sklep obdaja, pa daje moč in oporo. Sklep obliva tekočina, ki deluje kot nekakšno mazivo; njena pomembna sestavna je hialuronska kislina. Za tvorbo hrustanca in sklepne tekočine telo potrebuje glukozamin, ta je sestavina sklepnih struktur, ki vlažijo, dajejo elastičnost in odpornost proti pritiskom ter povečajo stabilnost beljakovin, kot je kolagen.
Vzroki za bolečine so različni, odvisni so od spola in starosti, življenjskega sloga, športne aktivnosti in splošnega zdravstvenega stanja, razpon je torej velik: od neprimernega treninga ali nezadostnega ogrevanja pred športno aktivnostjo do dolgotrajnega sedenja med vožnjo, težkega fizičnega dela, tudi sedečega načina življenja.
Pomemben korak k ohranjanju zdravja sklepov je pravilna in raznolika prehrana, na katero v današnjem hitrem tempu pogosto pozabimo; a živila lahko delujejo protivnetno, kar je pomembno za sklepe. Če še niste, v vsakodnevno prehrano uvrstite barve, torej sadje in zelenjavo, vitamina C in K, maščobne kisline omega 3, polnozrnata žita in stročnice. Tako je treba jesti vsak dan, najmanj tri mesece, da bi opazili spremembe. S pravilno prehrano bomo nadzorovali telesno težo, večja ko je, bolj trpijo sklepi: izguba kilogramov zmanjša pritisk na kolena, kolke, hrbtenico. Nikakor ne moremo mimo gibanja: to je pomembno za upočasnjevanje obrabe, do sklepov sta najbolj prijazni plavanje in kolesarjenje, saj jih ne obremenjujeta. Z vadbo krepimo mišice za podporo sklepom, zlasti mišice prsnega koša, hrbta in trebuha. Če so šibke, so sklepi bolj obremenjeni, to pa seveda pospeši obrabo in bolečino. Za pomoč prosite zdravnika ali fizioterapevta.
Težave s sklepi vplivajo na kakovost življenja, saj močno zmanjšujejo mobilnost.
Sklepi so stičišča vsaj dveh kosti in dajo okretnost našemu telesu. Konce kosti prekriva hrustanec, ki preprečuje trenje med gibanjem, vezivno tkivo, ki sklep obdaja, pa daje moč in oporo. Sklep obliva tekočina, ki deluje kot nekakšno mazivo; njena pomembna sestavna je hialuronska kislina. Za tvorbo hrustanca in sklepne tekočine telo potrebuje glukozamin, ta je sestavina sklepnih struktur, ki vlažijo, dajejo elastičnost in odpornost proti pritiskom ter povečajo stabilnost beljakovin, kot je kolagen.
Vzroki za bolečine so različni, odvisni so od spola in starosti, življenjskega sloga, športne aktivnosti in splošnega zdravstvenega stanja, razpon je torej velik: od neprimernega treninga ali nezadostnega ogrevanja pred športno aktivnostjo do dolgotrajnega sedenja med vožnjo, težkega fizičnega dela, tudi sedečega načina življenja.
Sedimo vzravnano
Pazimo tudi na pravilno držo: stojmo in sedimo vzravnano. Tako bomo preprečevali bolečino v križu, s katero se vsaj enkrat na leto spopada 60 odstotkov ljudi. Sedimo torej vzravnano, stopala imamo plosko na tleh. Če pri delu uporabljamo računalnik, zaslon postavimo tako, da so oči v višini njegovega zgornjega roba. Ko stojimo, težo enakomerno razporedimo na obe nogi, glavo dvignemo, ramena potisnemo nazaj. Poskrbimo za primerne vaje, s katerimi bomo krepili hrbet, opravljajmo jih redno, vsak dan. Med tiste, s katerimi krepimo hrbtne mišice in obenem raztegujemo hrbtenico, spada na primer mačka.
Pazimo tudi na pravilno držo: stojmo in sedimo vzravnano. Tako bomo preprečevali bolečino v križu, s katero se vsaj enkrat na leto spopada 60 odstotkov ljudi. Sedimo torej vzravnano, stopala imamo plosko na tleh. Če pri delu uporabljamo računalnik, zaslon postavimo tako, da so oči v višini njegovega zgornjega roba. Ko stojimo, težo enakomerno razporedimo na obe nogi, glavo dvignemo, ramena potisnemo nazaj. Poskrbimo za primerne vaje, s katerimi bomo krepili hrbet, opravljajmo jih redno, vsak dan. Med tiste, s katerimi krepimo hrbtne mišice in obenem raztegujemo hrbtenico, spada na primer mačka.
Pomemben korak k ohranjanju zdravja sklepov je pravilna in raznolika prehrana, na katero v današnjem hitrem tempu pogosto pozabimo; a živila lahko delujejo protivnetno, kar je pomembno za sklepe. Če še niste, v vsakodnevno prehrano uvrstite barve, torej sadje in zelenjavo, vitamina C in K, maščobne kisline omega 3, polnozrnata žita in stročnice. Tako je treba jesti vsak dan, najmanj tri mesece, da bi opazili spremembe. S pravilno prehrano bomo nadzorovali telesno težo, večja ko je, bolj trpijo sklepi: izguba kilogramov zmanjša pritisk na kolena, kolke, hrbtenico. Nikakor ne moremo mimo gibanja: to je pomembno za upočasnjevanje obrabe, do sklepov sta najbolj prijazni plavanje in kolesarjenje, saj jih ne obremenjujeta. Z vadbo krepimo mišice za podporo sklepom, zlasti mišice prsnega koša, hrbta in trebuha. Če so šibke, so sklepi bolj obremenjeni, to pa seveda pospeši obrabo in bolečino. Za pomoč prosite zdravnika ali fizioterapevta.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
17:15
Pozimi smo za udobje