RECEPT
Za kosilo ali večerjo: ohrovtova juha
Zelenjavne juhe so hitro pripravljeno lahko kosilo ali večerja, da bodo bolj nasitne in goste, jim dodamo amarant.
Odpri galerijo
Amarant je okusen in nasiten, uporabljamo ga podobno kot kaše ali riž. Zelo dobro se ujame z različnimi vrstami zelenjave, v toplih ali hladnih jedeh, denimo v solatah. Okusen je namreč topel in hladen. Lahko je samostojna jed ali priloga k mesu, bodisi pečenemu bodisi v omaki.
Skuhamo ga v vodi, lahko pa tudi v mleku, če mu dodamo še sveže narezano sadje in oreške, dobimo odličen sladek zajtrk, ki nas napolni z energijo vse do kosila.
Uporabimo ga lahko kot osnovo za polpete, žlico ali dve pa dodamo v zelenjavno juho, da jo zgostimo in naredimo bolj nasitno.
Za 4 osebe:
0,5 skodelice amaranta
3 korenčki
pol glave ohrovta
1 šopek peteršilja
sol, poper, olje
Amarant skuhamo v slani vodi po navodilih. Ohrovt očistimo, odstranimo trde dele kocena in narežemo na tanke rezance. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje. Na olju na zmernem ognju prepražimo korenje, ko se začne mehčati, dodamo ohrovt in dušimo približno deset minut, vmes nekajkrat premešamo. Zalijemo z vodo, solimo in popramo ter skuhamo do mehkega. Na koncu dodamo kuhan amarant ter pustimo vreti še minuto ali dve. Potresemo z nasekljanim peteršiljem.
0,5 skodelice amaranta
3 korenčki
pol glave ohrovta
1 šopek peteršilja
sol, poper, olje
Amarant skuhamo v slani vodi po navodilih. Ohrovt očistimo, odstranimo trde dele kocena in narežemo na tanke rezance. Korenje očistimo in narežemo na kolobarje. Na olju na zmernem ognju prepražimo korenje, ko se začne mehčati, dodamo ohrovt in dušimo približno deset minut, vmes nekajkrat premešamo. Zalijemo z vodo, solimo in popramo ter skuhamo do mehkega. Na koncu dodamo kuhan amarant ter pustimo vreti še minuto ali dve. Potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Skuhamo ga v vodi, lahko pa tudi v mleku, če mu dodamo še sveže narezano sadje in oreške, dobimo odličen sladek zajtrk, ki nas napolni z energijo vse do kosila.
Uporabimo ga lahko kot osnovo za polpete, žlico ali dve pa dodamo v zelenjavno juho, da jo zgostimo in naredimo bolj nasitno.