Za kožo, prostato in srce
Buča je eden od najboljših virov alfa-linolenske kisline, omega-3 maščobne kisline, ki koristi srcu, saj niža tveganje nastanka bolezni srca in ožilja. Je tudi izvrsten vir vitaminov A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 ter folne kisline, v njej so minerali kalij, fosfor, kalcij, železo, ki ne koristijo le srcu, pač pa celokupnemu zdravju. Vsebuje veliko vode in vlaknin. Ljudska medicina jo od nekdaj priporoča vsem, ki imajo težave z želodcem in črevesjem pa tudi s prebavo, zlasti zaprtjem, poleg tega umirja vnetje prebavnega trakta. Omogoča boljše delovanje jeter in žolča, preprečuje nastanek ledvičnih kamnov; je diuretik, zaradi česar jo priporočajo ljudem, ki imajo težave z artritisom. Varuje zdravje oči, saj deluje protivnetno, je super za zdravje sklepov, organov, pomaga pri spopadanju s stresom.
Uporabna je v kozmetiki, vitamin C v njej spodbuja nastajanje kolagena.
Je nizkokalorična, a nasitna, zato je idealno živilo za vse, ki bi radi izgubili kak kilogram. Pomaga nižati holesterol v krvi, karoten, ki ji daje oranžno barvo, pa pomaga preprečevati prezgodnje staranje ter bolezni srca in ožilja.
Uporabna je v kozmetiki, vitamin C v njej spodbuja nastajanje kolagena, iz nje si lahko naredimo masko, ki je zlasti primerna za problematično kožo: to neguje in hrani, raziskave pa kažejo, da jo celo varuje pred rakom.