KALCIJ
Za močne kosti in zobe
Vloga kalcija je izjemnega pomena, med drugim preprečuje raka in pomaga pri hujšanju; če z njim pretiravamo, pa lahko povečamo tveganje za bolezni srca.
Odpri galerijo
Kalcij ima zelo pomembno vlogo pri pravilnem delovanju našega telesa, prisoten je kot zaloga v kosteh in zobeh, sledi pa najdemo tudi v krvožilnem sistemu, saj pomaga preprečevati smrtno nevarne krvavitve, pojasnjuje pediatrinja Jerneja Ahčan iz Medicinskega centra Barsos: »Predstavlja kar dva odstotka celotne telesne mase odraslega človeka. Kalcij je izjemno pomemben v odraščanju in starosti. Preprečuje tudi raka na debelem črevesu, pomaga pri lajšanju sindroma PMS in zmanjšuje debelost. V zadnjem času kalcij pridobiva pozornost zaradi shujševalnih učinkov na presnovo. Raziskave kažejo, da lahko prepreči pridobivanje telesne teže, saj spodbuja izgorevanje maščob.«
Vsak dan ga izgubljamo prek las, kože, nohtov, znoja, urina in blata, a to izgubo je treba nadomestiti, saj telo za normalno delovanje življenjskih funkcij v nasprotnem primeru črpa zaloge iz kosti, opozarja Ahčanova: »Ker človeško telo ne more proizvesti kalcija v zadostnih količinah, ga moramo zato vnesti s hrano ali prehranskimi dodatki. Ustrezen dnevni vnos kalcija je ključnega pomena za kosti kot tudi za splošno zdravje. Odrasli potrebujejo približno 1000 miligramov kalcija na dan, starejši od 55 let pa še nekoliko več, približno 1200 miligramov. Veliko ga je v jogurtih, sardinah, sezamovih zrnih, mleku, siru, figah, brokoliju, špinači in lososu.«
Z vnosom seveda ne gre pretiravati, kajti preveč zaužitega kalcija, več kot 2000 miligramov, lahko pomeni tveganje za bolezni srca: »Pomembno je, da ga vnašamo naravno in ne samo s prehranskimi dodatki. Pri prehranskih dodatkih se lahko namreč hitro pretirava z nenadzorovano količino.«
Od rojstva do starosti
Kot rečeno, ga je nujno uživati vse od rojstva do starosti: »V otroških letih je kalcij potreben za pravilno rast kosti in zob; v najstniških letih, ko se razvijajo mišice, je bistvenega pomena za podporo rasti. Ko se staramo, pa kosti postajajo porozne in šibke. Ta proces lahko upočasnimo s povečanim vnosom kalcija.«Ustrezen vnos kalcija lahko znatno poveča kostno maso v najpomembnejših starostnih obdobjih.
Vsak dan ga izgubljamo prek las, kože, nohtov, znoja, urina in blata, a to izgubo je treba nadomestiti, saj telo za normalno delovanje življenjskih funkcij v nasprotnem primeru črpa zaloge iz kosti, opozarja Ahčanova: »Ker človeško telo ne more proizvesti kalcija v zadostnih količinah, ga moramo zato vnesti s hrano ali prehranskimi dodatki. Ustrezen dnevni vnos kalcija je ključnega pomena za kosti kot tudi za splošno zdravje. Odrasli potrebujejo približno 1000 miligramov kalcija na dan, starejši od 55 let pa še nekoliko več, približno 1200 miligramov. Veliko ga je v jogurtih, sardinah, sezamovih zrnih, mleku, siru, figah, brokoliju, špinači in lososu.«
Z vnosom seveda ne gre pretiravati, kajti preveč zaužitega kalcija, več kot 2000 miligramov, lahko pomeni tveganje za bolezni srca: »Pomembno je, da ga vnašamo naravno in ne samo s prehranskimi dodatki. Pri prehranskih dodatkih se lahko namreč hitro pretirava z nenadzorovano količino.«