Trik, s pomočjo katerega telo lažje izkoristi hranljive snovi iz orehov
Običajno se pred uživanjem namaka mandlje in indijske oreščke, zadnje čase je takšen način vse pogostejši tudi pri običajnih orehih, piše Times of India.
Kot zatrjujejo prehranski strokovnjaki, so tako orehi še bolj zdravi.
Ti lupinasti plodovi so izjemno bogati s številnimi hranljivimi snovmi. Vsebujejo maščobne kisline omega 3, beljakovine, vlakna in mnogo vitaminov ter mineralov, denimo magnezij.
Njihova edinstvena sestava je blagodejna za zdravje možganov, srca, kože, las in organizma na splošno.
Koristi namakanja
Orehi, tako kot drugi oreščki, vsebujejo tudi spojine, ki zavirajo delovanje prebavnih encimov in s tem otežijo prebavo teh plodov. Z namakanjem se ti nevtralizirajo, razgradijo se snovi, ki lahko ovirajo absorpcijo hranljivih učinkovin, zmehča se tekstura, s tem je olajšano uživanje, hkrati se izboljša okus plodov.
Tako se torej poveča izkoristek hranljivih snovi, saj te telo iz prepojenih orehov lažje absorbira, kar velja tako za maščobne kisline omega 3 kot vitamine, minerale in antioksidante, ki med drugim blažijo oksidativni stres in preprečujejo vnetja.
Poleg tega so namočeni orehi prijaznejši do želodca, ta jih lažje prebavi, zato so manj verjetne prebavne motnje kot pri uživanju neobdelanih plodov.
Kako jih namakati
Tri do štiri orehi na dan je količina, ki koristi zdravju, hkrati ne prinaša tveganja za višek kilogramov, saj so orehi zaradi maščob, ki jih vsebujejo, bogati z energijo, šest do osem ur pred uživanjem namakajte v vodi.
To nato odlijte in orehe pojejte samostojno ali jih dodajte jogurtu, kosmičem, solati, smutiju …