ZDRAVA HRANA

Zajtrk, ki preprečuje številne bolezni (recept)

Recept za hranljivo jed je nastal na podlagi dognanj nemške biokemičarke.
Fotografija: Dan začnite s posebno kremo. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Dan začnite s posebno kremo. FOTO: Gettyimages

Nemška biokemičarka Johanna Budwig (1908- 2003) je odkrila, kako natančno se obnašajo maščobe v krvi in dojela pomen esencialnih maščobnih kislin ter njihov vpliv na zdravje.

Na podlagi dognanj je razvila metodo, po zaslugi katere lahko ljudje popravijo porušeno ravnovesje v celicah, in tako preprečijo številne bolezni.

Ugotovila je še, da lahko določena živila delujejo preventivno, kar zadeva nastanka srčno žilnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2, nekaterih oblikah raka in mnogih drugih kroničnih težav.

Da bi jih lažje vključili v prehrano, je izumila recept za kremo, katere uživanje priporoča vsako jutro. Tako imenovana budvig krema temelji na lanenih semenih, olju lanenih semen in svežem siru.

Lanena semena so najboljši vir omega tri maščob, ki v kombinaciji z beljakovinami iz nemastnega sira tvorijo lipoproteine, snovi, iz katere so sestavljene membrane naših celic.

Sestavine:

  • žlica lanenega olja
  • ena banana
  • dve žlici svežega sira z dvema ali največ 3,5 odstotka maščobe
  • dve žlici sveže mletih lanenih semen
  • ena žlica namočenih mandljev ali bučnih semen
  • žlica namočenih čia ali konopljinih semen
  • po želji dve žlici ovsenih kosmičev ali ajde
  • sok polovice limone
  • 240 gramov jagodičevja
  • eno jabolko

Priprava:

  • V električnem mešalniku najprej zmeljite banano, laneno olje in sir. Pri počasni hitrosti mešajte eno do dve minuti.
  • Dokler ne dobite kremaste teksture, ne dodajajte drugih sestavin.
  • Dodajte lanena semena in ostale sestavine ter zmešajte v kremo.
  • Laneno olje mora biti hladno stiskano in shranjeno v hladilniku.
  • Kremo je treba zaužiti najkasneje 20 minut po pripravi.
  • Kremo uživajte kot samostojen obrok in je ne pripravljate na zalogo, temveč vedno jejte svežo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije