Zakaj bi morali večkrat jesti polento
Nekoč je veljala za hrano revežev, je preprosta jed, odlična v kombinaciji s sladkim ali kislim mlekom, s slanino ali mesnimi omakami.
Okusna je in tudi zaradi enostavne priprave dobrodošla na jedilnikih, zakaj pa bi jo morali jesti večkrat?
Bogastvo vitaminov in mineralov
Koruzna zrna vsebujejo veliko vitaminov. Med njimi izstopajo nekateri vitamini B-kompleksa (tiamin, niacin in folna kislina), tu sta vitamina K in E, med minerali prednjačijo fosfor, magnezij, cink, kalij, baker, selen in mangan.
Ob tem je iz koruznega zdroba pripravljena jed, če ni močno zabeljena, energijsko skopa in dobrodošla tudi v prehrani vseh, ki imajo težave s kilogrami.
Ker koruza ne vsebuje glutena, je polenta primerna za vse preobčutljive zanj.
Vlaknine za dobro prebavo
Neoluščena zrna koruze so, tako kot vsaka cela žitna zrna, bogata z vlakninami, kar pomeni, da polenta dolgo ohranja sitost in pozitivno vpliva na prebavo, v njej so še antioksidanti, ki varujejo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov.
Vse to so razlogi za polento, ki je odličen sestavni del kosila ali večerje. Obogatite jo lahko s svežo zelenjavo, semeni ali drugimi dodatki, ki še povišajo njeno prehransko vrednost, piše 24 sata.hr.