Mlada čebula je eden prvih spomladanskih pridelkov, ki pridejo na stojnice tržnic in zrastejo na vrtovih. Na jedilnike prinaša pravo osvežitev, ni pa le prijetnega okusa, temveč je prijazna tudi zdravju. Poglejte nekaj odgovorov, zakaj naj si jo, najbolje svežo, privoščite vsak dan.
Varuje srce
Vsebuje veliko antioksidantov, ki varujejo telesne celice pred delovanjem prostih radikalov, poleg tega snovi v mladi čebuli skrbijo za dober pretok krvi in manjšajo tveganje za nastanek krvnih strdkov.
Dobra je za vid
Varuje pred vnetji oči in zmanjšuje tveganje za bolezni mrežnice. Zaradi vsebnosti vitamina A, ki je ključen za nastanek očesnih beljakovin, je mlada čebula zaveznica dobrega vida. V samo enem njenem steblu se nahajajo trije odstotki dnevno priporočene količine vitamina A, pomanjkanje katerega se kaže tudi kot nočna slepota.
Krepi kosti
V njej sta prisotna vitamina C in K, ki sta ključna za zdravje kosti. V enem steblu mlade čebule je približno 20 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina K, poleg tega pa še dva odstotka vitamina C. Oba sta pomembna za primerno gostoto kosti, njuno pomanjkanje pa poveča tveganje za osteoporozo in z njo povezane zlome.
Zmanjšuje holesterol
Zlasti njen zeleni del, ki ga mnogi zavržejo. Ta ne vpliva pozitivno le na krvne maščobe, temveč uravnava tudi količino sladkorja v krvi.
Za lepšo kožo
Zaradi v njej prisotnega vitamina C ter drugih snovi spodbuja nastajanje kolagena, ki je ključen za lepo in napeto polt. Kolagen je zaslužen za upočasnjevanje nastanka gub na obrazu in se nahaja tudi v mnogih kremah.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: