KRALJICA POMLADI

Zakaj bi morali vsak dan jesti mlado čebulo

Ena prvih spomladanskih zelenjadnic ne vpliva le na zdravje, temveč tudi na lepoto.
Fotografija: Okusna je ter polna vitaminov in mineralov, ki spomladi še kako pridejo prav. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Okusna je ter polna vitaminov in mineralov, ki spomladi še kako pridejo prav. FOTO: Thinkstock

Mlada čebula je eden prvih spomladanskih pridelkov, ki pridejo na stojnice tržnic in zrastejo na vrtovih. Na jedilnike prinaša pravo osvežitev, ni pa le prijetnega okusa, temveč je prijazna tudi zdravju. Poglejte nekaj odgovorov, zakaj naj si jo, najbolje svežo, privoščite vsak dan.

Varuje srce

Vsebuje veliko antioksidantov, ki varujejo telesne celice pred delovanjem prostih radikalov, poleg tega snovi v mladi čebuli skrbijo za dober pretok krvi in manjšajo tveganje za nastanek krvnih strdkov.

Dobra je za vid

Varuje pred vnetji oči in zmanjšuje tveganje za bolezni mrežnice. Zaradi vsebnosti vitamina A, ki je ključen za nastanek očesnih beljakovin, je mlada čebula zaveznica dobrega vida. V samo enem njenem steblu se nahajajo trije odstotki dnevno priporočene količine vitamina A, pomanjkanje katerega se kaže tudi kot nočna slepota.

Krepi kosti

V njej sta prisotna vitamina C in K, ki sta ključna za zdravje kosti. V enem steblu mlade čebule je približno 20 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina K, poleg tega pa še dva odstotka vitamina C. Oba sta pomembna za primerno gostoto kosti, njuno pomanjkanje pa poveča tveganje za osteoporozo in z njo povezane zlome.

Zmanjšuje holesterol

Zlasti njen zeleni del, ki ga mnogi zavržejo. Ta ne vpliva pozitivno le na krvne maščobe, temveč uravnava tudi količino sladkorja v krvi.

Za lepšo kožo

Zaradi v njej prisotnega vitamina C ter drugih snovi spodbuja nastajanje kolagena, ki je ključen za lepo in napeto polt. Kolagen je zaslužen za upočasnjevanje nastanka gub na obrazu in se nahaja tudi v mnogih kremah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije