Zakaj bi morali vsako jutro pojesti en kivi
Kivi je zdrav sadež in se ponaša s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Ima pa še eno dobro plat: na voljo je praktično celo zimo.
Vsebuje veliko vitamina C (samo en zadovolji dnevne potrebe telesa po njem) in več kalija, kot polovica banane.
V njem so še številni antioksidanti, folna kislina, vlaknine in vitamin E. Mnogi prehranski strokovnjaki ga priporočajo kot dodatek zajtrku, saj je izjemno blagodejen za prebavni sistem.
Za oči in srce
V kiviju sta antioksidanta lutein in zeaksantin, oba sta nepogrešljiva za zdravje oči, vsebuje še mnoge druge snovi, ki ščitijo pred telesnimi vnetji in nižajo tveganje za kronične bolezni. Tudi za nekatere oblike raka.
En kivi zjutraj ima podoben učinek kot aspirin, saj preprečuje nastanek krvnih strdkov, je pokazala ena od zadnjih raziskav na to temo.
Ob tem lahko redno uživanje kivija količino trigliceridov v krvi zniža kar za 15 odstotkov, kar je še en dokaz, da varuje zdravje srca in ožilja.