NI PRIPOROČLJIVO
Zakaj čokolade ne smete hraniti v hladilniku
Nizkih temperatur ta sladica ne mara.
Odpri galerijo
»Čokolade nikoli ne bi smeli shranjevati v hladilniku. Temperatura v njem je prenizka ter negativno vpliva na okus in teksturo žlahtne sladice,« je pojasnil Luke Owen Smith, poznavalec čokolade, snovalec njenih novih okusov in lastnik prodajalne Chocolate bar v novozelandskem Wellingtonu.
»Posledica shranjevanja čokolade v hladilniku je slabši okus, saj zaradi nizke temperature izgubi bogastvo arom, ki jih vsebuje,« dodaja Smith.
Namesto v hladilniku bi jo zato morali shranjevati v temnem, hladnem in suhem prostoru. Primerna temperatura je od 10 do 20 stopinj Celzija, idealna za čokolado pa 15.
Ne samo po okusu, tudi po videzu v hladilniku shranjena čokolada torej ne bo tako vabljiva kot tista, ki je shranjena pri primerni temperaturi.
»Posledica shranjevanja čokolade v hladilniku je slabši okus, saj zaradi nizke temperature izgubi bogastvo arom, ki jih vsebuje,« dodaja Smith.
Namesto v hladilniku bi jo zato morali shranjevati v temnem, hladnem in suhem prostoru. Primerna temperatura je od 10 do 20 stopinj Celzija, idealna za čokolado pa 15.
Še en argument proti
Ni pa prenizka temperatura edino kar, ki govori proti hranjenju v hladilniku. Tako kot maslo namreč absorbira okuse in vonje druge hrane, kar prav tako negativno vpliva na njeno kakovost. Poleg tega se na njeni površini tedaj, ko jo vzamete iz hladilnika, tvori bel sloj, ki je posledica hitre temperaturne spremembe, pod vplivom katere pride do kondenzacije sladkorja na temni površini.Ne samo po okusu, tudi po videzu v hladilniku shranjena čokolada torej ne bo tako vabljiva kot tista, ki je shranjena pri primerni temperaturi.