JESENSKI DAROVI

Zakaj jesti kostanj

Jesen je čas kostanja in obstaja več odličnih odgovorov na vprašanje, zakaj si ga privoščiti.
Fotografija: Kuhan, pečen ali pripravljen drugače, kostanj ni le okusen, je tudi zdrav. FOTO: Joannatkaczuk, Getty Images
Odpri galerijo
Kuhan, pečen ali pripravljen drugače, kostanj ni le okusen, je tudi zdrav. FOTO: Joannatkaczuk, Getty Images

S prihodom jeseni na ulicah zadiši po pečenem kostanju. Tega lahko spečete ali skuhate tudi doma ali iz njega pripravite različne jesenske sladice, kajti kostanj ni le okusen, je tudi zelo zdrav.

Poglejte tri najboljše odgovore, zakaj bi se morali z njim večkrat posladkati.

Izvor vlaknin

Samo deset pečenih kostanjev telesu zagotovi 17 odstotkov dnevno priporočene količine vlaknin. Te skrbijo za dobro prebavo, dolgo zadržijo sitost, pomagajo ohranjati lepo postavo ter skrbijo za zdravo srce, saj zmanjšujejo količino slabega holesterola v krvi.

Stabilen vir energije

Kostanj vsebuje sestavljene ogljikove hidrate, kar pomeni, da se energija iz njega sprošča počasi in enakomerno, torej ne povzroča naglega porasta in nato upada krvnega sladkorja, zato ne veča tveganja za sladkorno bolezen tipa dve.

Krepi odpornost in skrbi za zdravo ožilje ter močne kosti

Poleg sestavljenih ogljikovih hidratov vsebuje tudi vitamin C, ki je nepogrešljiv za močan imunski sitem in zdrave krvne žile, varuje pred oksidativnim stresom in pomaga pri izkoristku s hrano zaužitega železa.

V kostanju je še baker, ki igra pomembno vlogo pri zagotavljanju zdravja krvnih žil, živčevja, kosti ter je zaveznik močne odpornosti. Deset pečenih kostanjev pokrije 21 odstotkov dnevno potrebne količine tega minerala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije