Zakaj vas kava napenja in kako si pomagati
Brez skodelice kave si mnogi ne predstavljajo jutra in ne nadaljevanja dneva. Vendar ima ta napitek včasih negativne posledice, ena od njih je napihnjenost po pijači, ki dvigne zbranost in prežene utrujenost.
Če tudi sami opažate ta pojav, je dobro vedeti, kaj je vzrok in kaj storiti, da bi bila ta posledica kave blažja ali da je sploh ne bi bilo.
Zakaj kava nekatere napenja?
Kava vsebuje veliko snovi, ki vplivajo na prebavila. Pri večini sicer ne povzroča omenjenih težav, je pa napihnjenost najpogosteje prisotna pri osebah s sindromom razdražljivega črevesja ali pri posameznikih z vnetnimi boleznimi prebavil.
Pri njih so poleg napihnjenosti mogoči tudi vetrovi in slabost. Raziskave so pokazale, da je kava eden najpogostejših dejavnikov, ki pri obolelih izzovejo napihnjenost, bolečine v želodcu ter včasih celo bruhanje.
V časopisu Frontiers in Nutrition leta 2021 objavljena študija je odkrila jasno povezavo med vnosom kofeina in izrazitostjo simptomov, ki pričajo o razdražljivem črevesju ter vnetnih črevesnih boleznih.
Pri načeloma zdravih osebah napihnjenost po kavi ni bila opazna ne glede ena to, ali so pili turško, ekspreso kavo, toplo, hladno ali instant pijačo.
Res pa je, da so težave lahko povzročali določeni dodatki na osnovi mleka ali sladil. Ti so včasih negativno vplivali na prebavila oseb, ki sicer nimajo prej omenjenih bolezni prebavil.
Več kot polovica svetovne populacije ima denimo težave s presnavljanjem mlečnega sladkorja laktoze. Vsi ti občutijo simptome, kot sta napihnjenost in slabosti po kavi, ki ji je dodano veliko mleka ali smetane. Tudi določena sladila imajo lahko takšen učinek.
Kava in prebava
Kava na več načinov vpliva na delovanje prebavil. Nekaj najpogostejših učinkov je:
Stimuliranje nastajanja želodčne kisline
Želodec spodbuja k proizvodnji želodčne kisline. Znano je, da se lahko, kadar je te v prebavilih preveč, pojavi dispepsija, stanje, za katero je značilno spahovanje, tudi slabost, nelagodje v želodcu, plini in napihnjenost.
Spodbujanje nastajanja določenih hormonov
Kava v telesu pospeši sproščanje hormonov, ki so vključeni v tako imenovani gastrokolični refleks. Gre za naravni proces, ki nadzoruje potovanje hrane skozi prebavila.
Pitje kave okrepi sproščanje hormonov gastrina in holecistokinina, ki najbolj vplivata na omenjeni refleks. Pri osebah s prebavnimi težavami je lahko ta pretiran, kar se kaže v obliki napenjanja, driske in bolečin v trebuhu.
Vpliva na požiralnik
Kava včasih poslabša težave z reflukosm in pekočo zgago.
Oslabi namreč lahko delovanje obročaste mišice, ki na spodnjem delu požiralnika preprečuje, da bi se hrana in želodčna kislina vračali v zgodnji del prebavil.
Drugi razlogi za napihnjenost po kavi
Če s prej naštetim načeloma nimate težav, so razlogi za napihnjenost po kavi drugje.
To je nekaj verjetnih:
Ne prenašate laktoze
Osebe, ki imajo težave s presnovo laktoze, neprijetne posledice uživanja kave občutijo zaradi dodatkov tej, ki vsebujejo omenjeni mlečni sladkor. To so mleko, smetana in podobni.
»Poskušajte nekaj časa piti črno kavo. Če se v tem primeru simptomi ne bodo pojavili, je odgovor, zakaj vas kava napenja kot na dlani,« je za Mindbodygreen povedala prehranska strokovnjakinja Amanda Sauceda.
Občutljivi ste na sladila
Mnogi namesto s sladkorjem kavo sladkajo s sladili, ki so lahko srž težave. Zlasti so s tega vidika kritična sladila, ki vsebujejo alkoholne sladkorje.
Te razgrajujejo bakterije v debelem črevesju, pri čemer se sproščajo plini, ki izzovejo vetrove. Predvsem velike količine sladil z maltitolom in sorbitolom lahko povzročajo napihnjenost.
Pretiravate s kavo
Prevelike količine kave so lahko krive za napihnjenost in napenjanje. Pretiravanje s katero koli tekočino, tudi z običajno vodo, lahko izzove nelagodje. V tem primeru poskušajte zmanjšati količino zaužite kave.
Kombinacija kave in živil, ki napenjajo
Včasih ni kava sama po sebi kriva za prebavne težave, temveč so te posledica kombinacije z določeno hrano. Obstaja veliko živil, ki izzovejo napihnjenost denimo kapusnice, stročnice, tudi mlečni izdelki.
Da bi določili, kateri težavo predstavlja pri vas, izločite posamične z jedilnika in spremljate počutje po obrokih.
Drugi razlogi
Ob naštetih razlogih so lahko stalno in izrazito napihnjenost izzovejo nekatera medicinska stanja. V tem primeru se je treba izogibati samodiagnozi in se po nasvet obrniti k zdravniku, ki bo našel in prepoznal ter pravilno zdravil osnovne razloge za prebavne težave.
Če so ti izključeni in se težava pojavlja, kljub temu da ste pozorni na hrano, da kave ne bogatite z mlečnimi izdelki in sladili, lahko z nekaj preprostimi koraki zadevo preprečite ali vsaj ublažite.
Sprehod
Morda tedaj, ko je vaš želodec napihnjen in napet, res ne razmišljate o vadbi, a zmerna telesna aktivnost lahko pri tem znatno pomaga.
»Hoja je, če ste napihnjeni in vas mučijo vetrovi, idealna vadba,« je povedala Saucedova.
Ne samo da lahko omili napihnjenost, po njeni zaslugi se uravnava tudi krvni sladkor, zato je po obroku več kot priporočljiva.
Pitje čaja
»Zeliščni čaji, ki vsebujejo poprovo meto, ingver, koromač, kumino, lahko pomagajo pri prebavnih težavah, kakršna je napihnjenost,« meni prehranska strokovnjakinja Amy Shapiro.
Masaža trebuha
Nežna masaža trebuha lahko pomaga pri blaženju napihnjenosti in vetrov. Strokovnjaki z univerze Michigan osebam, ki imajo s tem težave, priporočajo takšno:
Roko s celo dlanjo položite na desno stran trebuha, potujte navzgor, proti levi, navzdol in nazaj. S krožnimi gibi trebuh masirajte vsaj tri minute, nato masažo ponovite še v obratni smeri.
V večini primerov napihnjenost, ki je posledica kave ali drugih jedi, sčasoma izgine sama od sebe.
Če se to ne zgodi in vztraja še ure po obroku ter je prisotna vedno, se, kot rečeno, posvetujte z zdravnikom in vedite, če ste sicer zdravi, a napihnjeni po kavi, se razlog za to največkrat skriva v dodatkih.
Pijte raje črno in ji za aromo dodajte denimo cimet.
Dobra je za zdravje
Kajti kava je, v zmernih količinah, zdrava in lahko izboljša zdravje srca, presnove, delovanje možganov in niža celo tveganje za sladkorno bolezen, zaradi antioksidantov niža tveganje za telesna vnetja, torej tudi za vnetne bolezni in podaljšuje življenje.
Preobčutljivi za kofein naj pijejo brezkofeinsko. Študije so pokazale, da ta tako kot običajna pozitivno vpliva na zdravje.
Vendar znova: le če z njo ne pretirava, kar pomeni, da je popijete od dve do tri skodelice na dan.