Zaradi te napake pri shranjevanju lubenica izgubi okus in barvo: trik, da zdrži čim dlje
Lubenica je popolna osvežitev za poletje. Zato je za večini izmed nas najbolj logično, da jo hranimo v hladilniku, kjer – vsaj tako verjamemo – zdrži dlje. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da to ni vedno najboljša izbira.
Po mnenju strokovnjakov s portala Real Simple, bi morali lubenico, ki še ni povsem zrela, hraniti pri sobni temperaturi, stran od neposredne sončne svetlobe, saj naj bi tako ohranila svoje hranilne snovi in okus, medtem ko bo v hladilniku hitreje izgubila svoje pozitivne lastnosti. V prostoru z zmerno temperaturo ali v rahlo klimatiziranem, pa bo lubenica zdržala tudi do dva tedna, trdijo. Če je vaša lubenica že zrela in je nimate časa pojesti, je ne režite. V tem primeru dajte celo lubenico v hladilnik, kjer lahko ostane sveža še dva do tri tedne. Nizke temperature bodo namreč upočasnile proces zorenja.
Hladilnik je dobra izbira tudi, če je lubenica že narezana, koščke pa dajte v nepredušno posodo za shranjevanje hrane ali v plastično folijo, da ohranite teksturo in sočnost, pa tudi da lubenica ne vpije drugih vonjav iz hladilnika.