RECEPT
Zelena solata z jajčevci
Zelena solata nam prija vse leto, običajno jo pripravimo samo, le prelito z mešanico olja, kisa in soli.
Odpri galerijo
Običajno se zelena solata znajde sama v skledi, vendar se zelo dobro obnese v številnih kombinacijah z drugimi jedmi, z zelenjavo, mesom, krompirjem, rižem ... pa tudi sadjem. Pravzaprav je ne jemo le z juho. Lahko je podlaga za raznovrstne mešane in pisane solate oziroma solatne krožnike, kot se temu popularno reče.
Edino, kar ji ne bo naredilo usluge, je, da jo prelijemo ali potresemo s čim vročim, kar si lahko privoščimo na primer pri endiviji ali radiču. Ta dva sta namreč odlična v kombinaciji z vročim krompirjem ali jajci, regrat in motovilec pa marsikdo zabeli z vročimi ocvirki. Tega na zeleno solato ne dajemo, saj bo takoj ovenela.
Za 4 osebe:
1 jajčevec
1 pest paradižnika češnjevca
1 mala glava zelene solate
150 g sira feta
pest orehov
kis, olje, sol
Jajčevec po potrebi olupimo in narežemo na dober centimeter debele kose. Popečemo na žaru ali v ponvi na minimalni količini olja. Ohladimo. Solato očistimo in narežemo oziroma natrgamo na primerne kose. Paradižnike operemo in očistimo ter prerežemo na pol. Sir narežemo na manjše kocke.
V skodelici zmešamo preliv iz olja, kisa in soli.
Solato razdelimo na štiri krožnike, čez naložimo popečene jajčevce, paradižnik in sir. Prelijemo s prelivom in potresemo z grobo narezanimi orehi.
1 jajčevec
1 pest paradižnika češnjevca
1 mala glava zelene solate
150 g sira feta
pest orehov
kis, olje, sol
Jajčevec po potrebi olupimo in narežemo na dober centimeter debele kose. Popečemo na žaru ali v ponvi na minimalni količini olja. Ohladimo. Solato očistimo in narežemo oziroma natrgamo na primerne kose. Paradižnike operemo in očistimo ter prerežemo na pol. Sir narežemo na manjše kocke.
V skodelici zmešamo preliv iz olja, kisa in soli.
Solato razdelimo na štiri krožnike, čez naložimo popečene jajčevce, paradižnik in sir. Prelijemo s prelivom in potresemo z grobo narezanimi orehi.
Edino, kar ji ne bo naredilo usluge, je, da jo prelijemo ali potresemo s čim vročim, kar si lahko privoščimo na primer pri endiviji ali radiču. Ta dva sta namreč odlična v kombinaciji z vročim krompirjem ali jajci, regrat in motovilec pa marsikdo zabeli z vročimi ocvirki. Tega na zeleno solato ne dajemo, saj bo takoj ovenela.