RECEPT
Zelena torta
Macha zeleni čaj je po posebnem postopku pripravljen prah iz mladih listov čajevca; iz njega pripravljamo napitek, uporaben je tudi v kulinariki
Odpri galerijo
Pri nas pitje tako imenovanega pravega čaja ni zelo razširjeno, bolj priljubljeni so zeliščni napitki. Ljubitelji pravega čaja vedo, da lahko prah zelenega čaja, imenovanega matcha japonski zeleni čaj, s pridom uporabimo tudi v kulinariki. Zlasti je pripraven za pripravo sladic, ki jim da značilno zeleno barvo in za spoznanje grenak okus. Matcha so v prah zmleti zeleni lističi čajevca, ki ga pripravljajo na poseben način.
Pobirajo zelo svetle mlade liste, ki so polni klorofila, kar daje prahu značilno živahno barvo. Ker je postopek pridelave te vrste čaja bolj zahteven, je tudi cena višja od navadnega zelenega čaja. Zato ga kupimo le, če vemo, za kaj ga bomo uporabili.
Za 4 osebe:
1 skodelica zmehčanega masla
1 skodelica sladkorja
1 skodelica moke
2 žlici mleka
2 žlički pecilnega praška
3 jajca
1,5 žlice matcha zelenega čaja v prahu
V skledi z mešalnikom zmešamo maslo in sladkor. Dodamo rumenjake in mleko ter penasto umešamo. V posebni skledi zmešamo moko, pecilni prašek in zeleni čaj v prahu ter stresemo k pripravljeni masi. Na koncu dodamo sneg, ki smo ga stepli iz beljakov, in ga ročno vmešamo v maso. To enakomerno porazdelimo v model za torto, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo okoli 30 minut na temperaturi 190 stopinj, napravimo preizkus z zobotrebcem: če je suh, ko ga izvlečemo, je torta pečena.
1 skodelica zmehčanega masla
1 skodelica sladkorja
1 skodelica moke
2 žlici mleka
2 žlički pecilnega praška
3 jajca
1,5 žlice matcha zelenega čaja v prahu
V skledi z mešalnikom zmešamo maslo in sladkor. Dodamo rumenjake in mleko ter penasto umešamo. V posebni skledi zmešamo moko, pecilni prašek in zeleni čaj v prahu ter stresemo k pripravljeni masi. Na koncu dodamo sneg, ki smo ga stepli iz beljakov, in ga ročno vmešamo v maso. To enakomerno porazdelimo v model za torto, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo okoli 30 minut na temperaturi 190 stopinj, napravimo preizkus z zobotrebcem: če je suh, ko ga izvlečemo, je torta pečena.
Pobirajo zelo svetle mlade liste, ki so polni klorofila, kar daje prahu značilno živahno barvo. Ker je postopek pridelave te vrste čaja bolj zahteven, je tudi cena višja od navadnega zelenega čaja. Zato ga kupimo le, če vemo, za kaj ga bomo uporabili.