Zelenjava v soju žarometov (RECEPT)
Pomlad ne prinese le toplote in ljubezni, ampak tudi nežno zelenjavo na krožnik.
Odpri galerijo
Navadno komaj pričakamo pomlad, ne le zato, ker se ogreje in vse ozeleni in je v zraku čutiti ljubezen, prinese namreč prvo zelenjavo po dolgem času, nežno in lahko, po kateri hlepi telo. Na polno smo zakorakali v ta letni čas, ki nam je tudi letos, kljub koronavirusu, postregel z nežnimi šparglji, mlado špinačo, živo zelenim grahom, prvim korenjem, ki je sočno in hrustljavo, mlado čebulico, ki sladka skorajda nič ne spominja na svoje ostre sestre v belem, rjavem ali vijoličnem plaščku. Pa artičoke, cvetni popki, ki jih že lahko kupimo na tržnicah, jih skuhamo, dušimo ali popečemo. In seveda mlad krompir, ki ga najraje popečemo in postrežemo z veliko skledo zelene solate ali pa motovilca. Radodarna je, pomlad, krožniki pa pisani in veseli. Privoščite si!
Sestavine:
2 manjša pora
2 večja korenčka
steblo zelene
2 stroka česna
2 manjša krompirja
100 g graha
pest špargljev
dve pesti mlade špinače
timijan
mikrozelenjava/kalčki
2 manjša pora
2 večja korenčka
steblo zelene
2 stroka česna
2 manjša krompirja
100 g graha
pest špargljev
dve pesti mlade špinače
timijan
mikrozelenjava/kalčki
Sestavine za 4:
Za njoke:
1 kg krompirja
200 g moke (pol ostre, pol mehke)
1 jajce
žlička soli
Za omako:
2 šalotki
šopek špargljev
0,5 dl belega vina
1 dl smetane
pest parmezana
mocarela
Za njoke:
1 kg krompirja
200 g moke (pol ostre, pol mehke)
1 jajce
žlička soli
Za omako:
2 šalotki
šopek špargljev
0,5 dl belega vina
1 dl smetane
pest parmezana
mocarela
Sestavine za 4:
4 srednje veliki mladi krompirji
4 mladi srednje veliki korenčki
rdeča čebula
glava česna
2 rdeči pesi
manjša buča
sol in poper
vejica rožmarina
nekaj vejic timijana
4 srednje veliki mladi krompirji
4 mladi srednje veliki korenčki
rdeča čebula
glava česna
2 rdeči pesi
manjša buča
sol in poper
vejica rožmarina
nekaj vejic timijana
Sestavine za 4:
liter vode
60 ml limonovega soka
3 artičoke (500 g)
sol in poper
oljčno olje
limona
timijan
liter vode
60 ml limonovega soka
3 artičoke (500 g)
sol in poper
oljčno olje
limona
timijan
Sestavine za 4:
200 g špinače
50 g pinjol ali orehov
4 stroki česna
30 g parmezana
sol in poper po okusu
žlička limonovega soka (po želji)
120 ml oljčnega olja
200 g špinače
50 g pinjol ali orehov
4 stroki česna
30 g parmezana
sol in poper po okusu
žlička limonovega soka (po želji)
120 ml oljčnega olja