RECEPT
Zelenjavna solata
Na zgodnjem poletnem vrtu naberemo mlado zelenjavo, ki jo lahko uživamo tudi surovo, denimo grah in špinačo.
Odpri galerijo
Mlada zelenjava je tako nežna in sveža, da je ni treba preveč toplotno obdelovati. Grah na hitro prevremo, dovolj bo nekaj minut, zelo mlado zrnje lahko uživamo surovo. Jemo lahko tudi mlade, mehke stroke, ko grah dozori, niso več užitni.
Grah je pri nas, poleg fižola, najbolj razširjena in priljubljena stročnica, njegova uporabnost pa je zelo raznovrstna. Dodajamo ga k zelenjavnim juham, izvrstno se poda k rižu, zabeljen z maslom je odlična priloga k mesnim jedem, preprosta za pripravo je kremna grahova juha. Za ozimnico grah običajno spravimo v zamrzovalnik, redkeje ga sušimo.
Grah je pri nas, poleg fižola, najbolj razširjena in priljubljena stročnica, njegova uporabnost pa je zelo raznovrstna. Dodajamo ga k zelenjavnim juham, izvrstno se poda k rižu, zabeljen z maslom je odlična priloga k mesnim jedem, preprosta za pripravo je kremna grahova juha. Za ozimnico grah običajno spravimo v zamrzovalnik, redkeje ga sušimo.
Za 4 osebe:
1 skodelica graha
2 zrela avokada
2 pesti listov mlade špinače
cvetovi enega brokolija
4 jajca
2 limoni
sol, oljčno olje, sveže mleti poper
Zelenjavo očistimo, grah skuhamo in odcedimo. Brokolijeve cvetove blanširamo ali skuhamo na pari. Avokado prerežemo na pol, odstranimo koščico, olupimo in narežemo na tanke rezine. Jajca trdo skuhamo, olupimo in prerežemo na pol. Na krožnikih naredimo podlago iz špinačnih listov in nanjo razporedimo preostalo zelenjavo. Solimo, popramo, pokapljamo z oljčnim oljem in limonovim sokom, dodamo kuhana jajca in ponudimo.
1 skodelica graha
2 zrela avokada
2 pesti listov mlade špinače
cvetovi enega brokolija
4 jajca
2 limoni
sol, oljčno olje, sveže mleti poper
Zelenjavo očistimo, grah skuhamo in odcedimo. Brokolijeve cvetove blanširamo ali skuhamo na pari. Avokado prerežemo na pol, odstranimo koščico, olupimo in narežemo na tanke rezine. Jajca trdo skuhamo, olupimo in prerežemo na pol. Na krožnikih naredimo podlago iz špinačnih listov in nanjo razporedimo preostalo zelenjavo. Solimo, popramo, pokapljamo z oljčnim oljem in limonovim sokom, dodamo kuhana jajca in ponudimo.