Recept: zelenjavni prigrizki
Za nepredvidene obiske ali nenadne napade lakote je v zamrzovalniku dobro imeti zavitek ali dva listnatega testa. Iz njega pripravimo sladke ali slane, tople ali hladne prigrizke, ki jih postrežemo ob večernem klepetu, za popoldansko malico ali zajtrk. Sladke obložimo s sadjem, če ni drugega pri roki, pa namažemo z marmelado.
Pri slanih imamo še več možnosti, naredimo lahko mesne ali zelenjavne, sirove ali pa testo potresemo zgolj s semeni in grobo mleto soljo. Namesto kvadratkov lahko oblikujemo kroge, če je nadeva več, pa robove zapognemo, da dobimo žepke.
za 4 osebe:
1 zavitek listnatega testa
3 srednje veliki paradižniki
2 manjši bučki
300 g šampinjonov
250 g sira grojer
2 jajci
mešanica začimb za pico
sol, poper
Paradižnik in bučke očistimo, po potrebi olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Gobe očistimo in narežemo na lističe. Testo razvaljamo in razrežemo na dvanajst pravokotnikov. Naložimo jih v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Jajca razžvrkljamo in premažemo testo, ki ga ob robovih prebodemo z zobotrebcem. Na testo nadevamo narezane bučke, paradižnik in šampinjone, lahko ločeno, lahko pa sestavine med seboj kombiniramo. Potresemo z naribanim sirom in začimbno mešanico ter rahlo solimo in popramo. Pečemo na 200 stopinj približno dvajset minut.