RECEPT
Zelje z mletim mesom
Iz mletega mesa in svežega zelja pripravimo izvrsten narastek in ga zlato rjavo zapečemo v pečici.
Odpri galerijo
Zelje je pri nas izjemno priljubljena zelenjava, ki jo pripravljamo na nešteto načinov. Presno si privoščimo v solati, mešani ali samostojno. Zelo se mu poda, če mu dodamo malo česna, pa seveda nepogrešljivo bučno olje. Mlado je odlično v enolončnicah, izvrstno je tudi na hitro podušeno, dodamo mu še na četrtine narezan zrel paradižnik.
Priljubljena jed s testeninami so zeljne krpice. Pozimi si privoščimo kislo, v pomladnih in poletnih mesecih pa sveže, obe možnosti sta izjemno zdravi in pravi vitaminski bombi. Zeljne glave precej dolgo ohranijo svežino, pozne sorte skladiščimo celo čez zimo.
Za 4 osebe:
1 manjša glava svežega zelja, 1 čebula, 2 stroka česna, 300 g mletega mesa, olje, sol, poper, origano, peteršilj, 0,5 l jogurta, 2 jajci
Na olju posteklenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo sesekljan česen in počakamo, da zadiši. Dodamo mleto meso, dobro premešamo in dušimo 10 do 15 minut. Zelje očistimo in narežemo na drobne kose ter dodamo mesu. Solimo in popramo, potresemo z origanom. Dušimo slabe pol ure, vmes premešamo. Stresemo v pomaščen pekač. Jajca razžvrkljamo, primešamo jogurt in prelijemo po jedi. Pečemo na 180 stopinjah, dokler preliv ne dobi zlato rjave barve, to je približno pol ure.
1 manjša glava svežega zelja, 1 čebula, 2 stroka česna, 300 g mletega mesa, olje, sol, poper, origano, peteršilj, 0,5 l jogurta, 2 jajci
Na olju posteklenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo sesekljan česen in počakamo, da zadiši. Dodamo mleto meso, dobro premešamo in dušimo 10 do 15 minut. Zelje očistimo in narežemo na drobne kose ter dodamo mesu. Solimo in popramo, potresemo z origanom. Dušimo slabe pol ure, vmes premešamo. Stresemo v pomaščen pekač. Jajca razžvrkljamo, primešamo jogurt in prelijemo po jedi. Pečemo na 180 stopinjah, dokler preliv ne dobi zlato rjave barve, to je približno pol ure.
Priljubljena jed s testeninami so zeljne krpice. Pozimi si privoščimo kislo, v pomladnih in poletnih mesecih pa sveže, obe možnosti sta izjemno zdravi in pravi vitaminski bombi. Zeljne glave precej dolgo ohranijo svežino, pozne sorte skladiščimo celo čez zimo.