Zima je čas kalamarov

Tudi pozimi uživamo v ribah in morskih sadežih, ki jih lahko kupimo sveže ali zamrznjene; lignje si povsem preprosto pripravimo tudi doma.
Fotografija: Med najbolj priljubljene spadajo ocvrti.
Odpri galerijo
Med najbolj priljubljene spadajo ocvrti.

Lignji so med ljubitelji morske hrane pogosto na prvem mestu. Mnogi si jih privoščijo vselej, ko zavijejo na kosilo ali večerjo v restavracijo, doma pa se priprave ne upajo lotiti. Pa ni tako zapleteno, tako da kar pogumno. Lignje lahko pripravimo na številne načine, najpogosteje si privoščimo ocvrte ali pečene na žaru. Lahko jih tudi dušimo ali kuhamo, dodamo jih na primer v mešano ribjo juho ali buzaro, cele pa nadevamo in spečemo v pečici.

Glavna sezona lova na lignje je jeseni in pozimi, saj imajo raje hladno vodo. Zaradi tega se poleti potopijo globlje in je lov težji. A vemo, da jih lahko vselej kupimo, bodisi sveže v ribarnici ali zamrznjene.


Pri nas zanje pogosto uporabljamo tudi izraz kalamari, tako da ne bo zadrege ob prebiranju jedilnega lista v restavraciji. Nekateri sicer pravijo, da so kalamari narezani lignji, vendar gre v resnici za izraz, prevzet iz italijanščine. Če smo odločeni, da se bomo preizkusili v veščini priprave lignjev, se odpravimo v ribarnico, kjer običajno lahko izbiramo med očiščenimi in neočiščenimi lignji, dobimo lahko celo narezane. Sveže si pozorno oglejmo: biti morajo biserno bele barve, njihove oči pa črne in bistre. Če je meso videti rumenkasto ali rjavkasto, raje kar pozabimo na morsko kosilo. Za začetek bo morda bolje, da kupimo očiščene, da nam ne bo to opravilo vzelo volje do priprave. Čeprav ni prav zahtevno, pa vendarle zahteva nekaj znanja in vaje. Iz telesa, torej vrečke, najprej potegnemo glavo z lovkami in drobovino, potem odstranimo še kost. Drobovje zavržemo, odstranimo še oči in zobe, glava in lovke so užitni. Speremo pod tekočo vodo in lignji so pripravljeni za nadaljnjo uporabo. Če smo kupili zamrznjene, jih odtalimo in uporabimo kot sveže.
Pred nakupom svežih lignjev bodimo pozorni na njihov videz.
Pred nakupom svežih lignjev bodimo pozorni na njihov videz.

Če bomo lignje cvrli, jih narežemo na tanke kolobarje, za žar pustimo cele. Prav tako jih narežemo, če jih bomo dodali k juhi, izjemno okusna je tudi morska rižota z lignji, v katero lahko dodamo tudi druge morske sadeže.
Na kolobarje narezane povaljamo v moki in zelo na hitro ocvremo v vročem olju, tako da bodo hrustljavo zapečeni. Take po navadi postrežejo s pomfrijem in tatarsko omako ali majonezo. Cele spečemo na žaru, lahko pa tudi v pečici, s krompirjem in zelenjavo. 
Uživamo tudi lovke. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty images
Uživamo tudi lovke. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty images

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije