RECEPT
Zimska marmelada
Kuhanje marmelade zahteva precej časa in potrpljenja, a bo v zimskih mesecih še kako teknila.

Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images
A. K.
09.10.2018 ob 12:39
09.10.2018 ob 12:49
Plodovi šipka so izjemno uporabni, tako v kulinariki kot v domači lekarni. Če jih pobiramo po prvi slani, bodo mehkejši in jih bo lažje pripraviti. Najpogosteje šipek pripravimo kot čaj, potrpežljive kuharice in kuharji pa se lotijo šipkove marmelade.
Poleg nje pripravimo še sirup, ki ga pijemo razredčenega z vodo, ali pa ga uporabimo kot preliv za sadne solate. Obnese se v alkoholni pijači, v šipkovem likerju.
Šipkovi plodovi so nadvse pripravni za okrasitev jedi, saj so čudovite žareče rdeče barve, lahko jih uporabimo tudi kot namizno dekoracijo, kot šopek. Če jih sušimo za čaj, plodove prerežemo, saj bodo tako prej suhi.
Poleg nje pripravimo še sirup, ki ga pijemo razredčenega z vodo, ali pa ga uporabimo kot preliv za sadne solate. Obnese se v alkoholni pijači, v šipkovem likerju.
Za 4 osebe:
1 kg šipkovih plodov
3 jabolka
1 limona
0,4 kg sladkorja
voda
Šipkove jagode, ki smo jih slabe pol ure namakali v vodi, očistimo, prerežemo ter odstranimo semena. Namočene je lažje očistiti. Odstranimo tudi kosmato meso. Narezan šipek stresemo v lonec in dodamo na koščke narezana jabolka, sladkor in limonov sok. Dolijemo toliko vode, da je vsebina lonca pokrita, in počakamo, da zavre. Kuhamo na srednjem ognju dobre pol ure. Pretlačimo skozi sito. Dobljeno zmes oziroma marmelado še enkrat prevremo, nadevamo v kozarčke in zapremo.
1 kg šipkovih plodov
3 jabolka
1 limona
0,4 kg sladkorja
voda
Šipkove jagode, ki smo jih slabe pol ure namakali v vodi, očistimo, prerežemo ter odstranimo semena. Namočene je lažje očistiti. Odstranimo tudi kosmato meso. Narezan šipek stresemo v lonec in dodamo na koščke narezana jabolka, sladkor in limonov sok. Dolijemo toliko vode, da je vsebina lonca pokrita, in počakamo, da zavre. Kuhamo na srednjem ognju dobre pol ure. Pretlačimo skozi sito. Dobljeno zmes oziroma marmelado še enkrat prevremo, nadevamo v kozarčke in zapremo.
Šipkovi plodovi so nadvse pripravni za okrasitev jedi, saj so čudovite žareče rdeče barve, lahko jih uporabimo tudi kot namizno dekoracijo, kot šopek. Če jih sušimo za čaj, plodove prerežemo, saj bodo tako prej suhi.
Priporočamo
Mož bo ostal v zaporu, Ana Roš pa gre v Poreč
Na pogreb papeža Pirc Musarjeva in Golob, slednji razglasil tridnevno žalovanje
Temna prerokba v tajnih vatikanskih arhivih! Razkriva, kdo bi bil lahko naslednji papež, a tudi nekaj veliko hujšega
Se vam splača na črpalko pred polnočjo? To so nove cene goriv
Komentarji:
Priporočamo
Mož bo ostal v zaporu, Ana Roš pa gre v Poreč
Na pogreb papeža Pirc Musarjeva in Golob, slednji razglasil tridnevno žalovanje
Temna prerokba v tajnih vatikanskih arhivih! Razkriva, kdo bi bil lahko naslednji papež, a tudi nekaj veliko hujšega
Se vam splača na črpalko pred polnočjo? To so nove cene goriv