RECEPT
Zimska marmelada
Kuhanje marmelade zahteva precej časa in potrpljenja, a bo v zimskih mesecih še kako teknila.
Odpri galerijo
Plodovi šipka so izjemno uporabni, tako v kulinariki kot v domači lekarni. Če jih pobiramo po prvi slani, bodo mehkejši in jih bo lažje pripraviti. Najpogosteje šipek pripravimo kot čaj, potrpežljive kuharice in kuharji pa se lotijo šipkove marmelade.
Poleg nje pripravimo še sirup, ki ga pijemo razredčenega z vodo, ali pa ga uporabimo kot preliv za sadne solate. Obnese se v alkoholni pijači, v šipkovem likerju.
Šipkovi plodovi so nadvse pripravni za okrasitev jedi, saj so čudovite žareče rdeče barve, lahko jih uporabimo tudi kot namizno dekoracijo, kot šopek. Če jih sušimo za čaj, plodove prerežemo, saj bodo tako prej suhi.
Poleg nje pripravimo še sirup, ki ga pijemo razredčenega z vodo, ali pa ga uporabimo kot preliv za sadne solate. Obnese se v alkoholni pijači, v šipkovem likerju.
Za 4 osebe:
1 kg šipkovih plodov
3 jabolka
1 limona
0,4 kg sladkorja
voda
Šipkove jagode, ki smo jih slabe pol ure namakali v vodi, očistimo, prerežemo ter odstranimo semena. Namočene je lažje očistiti. Odstranimo tudi kosmato meso. Narezan šipek stresemo v lonec in dodamo na koščke narezana jabolka, sladkor in limonov sok. Dolijemo toliko vode, da je vsebina lonca pokrita, in počakamo, da zavre. Kuhamo na srednjem ognju dobre pol ure. Pretlačimo skozi sito. Dobljeno zmes oziroma marmelado še enkrat prevremo, nadevamo v kozarčke in zapremo.
1 kg šipkovih plodov
3 jabolka
1 limona
0,4 kg sladkorja
voda
Šipkove jagode, ki smo jih slabe pol ure namakali v vodi, očistimo, prerežemo ter odstranimo semena. Namočene je lažje očistiti. Odstranimo tudi kosmato meso. Narezan šipek stresemo v lonec in dodamo na koščke narezana jabolka, sladkor in limonov sok. Dolijemo toliko vode, da je vsebina lonca pokrita, in počakamo, da zavre. Kuhamo na srednjem ognju dobre pol ure. Pretlačimo skozi sito. Dobljeno zmes oziroma marmelado še enkrat prevremo, nadevamo v kozarčke in zapremo.
Šipkovi plodovi so nadvse pripravni za okrasitev jedi, saj so čudovite žareče rdeče barve, lahko jih uporabimo tudi kot namizno dekoracijo, kot šopek. Če jih sušimo za čaj, plodove prerežemo, saj bodo tako prej suhi.