OKUSI
Žita, sadje, oreški in semena v enem grižljaju
Priprava domačih žitnih ploščic nam ne bo vzela preveč časa, trud bo poplačan z okusnim in zdravim prigrizkom, ki nas spremlja ves dan in nam teši nenadno lakoto.
Odpri galerijo
Žitne, sadne in druge energijske ploščice so v zadnjih letih preplavile tržišče. Praviloma so njihova osnova žitarice, suho sadje, oreški, med, sladkor in maščoba, ki zmes drži skupaj. Same zdrave sestavine, kot nalašč za potešitev nenadne lakote. Ponudba malih prigrizkov v trgovinah je tako rekoč neizmerna, ker so pakirani v majhnih embalažah, so tudi izjemno praktični. Za en hiter obrok bo zagotovo zadoščala, vsaj povprečnemu jedcu. Vendar se v teh ličnih in, to jim je treba priznati, okusnih prigrizkih skriva nekaj neprijetnih pasti. Industrijsko pripravljenim ploščicam je namreč dodanih še kup sestavin, za katere si želimo, da jih ne bi bilo, na primer umetna sladila in ojačevalci okusov, povrhu še večje količine sladkorja. Ko začnemo brati deklaracije s sestavinami, nismo več prepričani, da kupujemo zdravo živilo. Poleg tega niso prav poceni, prej nasprotno. Majhna, recimo 20-gramska ploščica stane najmanj en evro, običajno še precej več. Preračunano: za kilogram bi dali vsaj dvajset, trideset ali več evrov.
Da bi uživali v prigrizkih po svoji meri, pa še prihranili nekaj denarja, ploščice brez težav pripravimo sami. Receptov je ničkoliko, v osnovi se delijo na tiste, po katerih maso za ploščice spečemo, in tiste, po katerih pripravimo presne ploščice oziroma rezine.
Da bi dobili primerno kompaktno maso, je sestavine najbolje zmleti v blenderju. Dobljeno maso razporedimo po pladnju in za nekaj ur postavimo v hladilnik, preden razrežemo na koščke. Če jih delamo za zalogo, jih obvezno hranimo v hladilniku. Presne rezine bodo ohranile svežino približno en teden. Večje količine lahko tudi zamrznemo.
Seveda lahko namesto ploščic oblikujemo kocke ali kroglice. Spravimo jih v škatle s pokrovom, ki dobro tesni, lahko pa vsako zavijemo v celofan. Če se potrudimo z embalažo, so žitne ploščice lahko lepo praktično darilo, ki ga bo vesel vsak športnik, zlasti sladkosned.
Da bi uživali v prigrizkih po svoji meri, pa še prihranili nekaj denarja, ploščice brez težav pripravimo sami. Receptov je ničkoliko, v osnovi se delijo na tiste, po katerih maso za ploščice spečemo, in tiste, po katerih pripravimo presne ploščice oziroma rezine.
Da bi dobili primerno kompaktno maso, je sestavine najbolje zmleti v blenderju. Dobljeno maso razporedimo po pladnju in za nekaj ur postavimo v hladilnik, preden razrežemo na koščke. Če jih delamo za zalogo, jih obvezno hranimo v hladilniku. Presne rezine bodo ohranile svežino približno en teden. Večje količine lahko tudi zamrznemo.
Seveda lahko namesto ploščic oblikujemo kocke ali kroglice. Spravimo jih v škatle s pokrovom, ki dobro tesni, lahko pa vsako zavijemo v celofan. Če se potrudimo z embalažo, so žitne ploščice lahko lepo praktično darilo, ki ga bo vesel vsak športnik, zlasti sladkosned.