Žlahtna začimba iz neugledne korenike
Kurkuma je rastlina tropskega podnebja, zato je pri nas ne bomo našli po vrtovih; običajno jo kupujemo v prahu, ki ga dodajamo številnim jedem.
Odpri galerijo
Pri nas jo poznamo kot začimbo, ki jo izvorno uporabljajo v azijski kuhinji, saj so njena domovina topski gozdovi jugovzhodne Azije. Gojijo jo predvsem na Kitajskem, v Indiji, Indoneziji in na Javi. Ljubitelji orientalskih jedi po vsem svetu v kuhinji uporabljajo žareče rumen prah, ki ga pridobivajo iz podzemnega dela rastline, iz ingverju podobne korenike. Naj povemo, da tudi kurkuma izhaja iz rodu ingverovk, kar pomeni, da je v sorodu s prav tako ostro začimbo, ingverjem.
Začimbo hranimo v originalni embalaži, če jo kupimo v vrečki, pa jo pretresemo v dobro zaprto stekleničko. Hranimo jo v shrambi, najbolje v temnem prostoru, in je ne kupujemo na zalogo, saj precej hitro izgubi aromo in barvo. Kurkuma je sestavni del mešanice začimb, znane pod imenom kari, ki je osnova mnogih azijskih jedi, uporabljajo ga predvsem v Indiji. Pogosto se uporablja v vegetarijanski in veganski kuhinji, čeprav lepo dopolni tudi mesne jedi. Zaradi izrazite rumene barve je uporabna kot barvilo za jedi, podobno kot rdeča paprika v prahu.
Zaradi zanjo neugodnih podnebnih razmer pri nas rastlina ne uspeva na prostem, morda poleti, če dobro skrbimo zanjo, lahko pa jo gojimo kot okrasno sobno rastlino, nekatere vrste pa so vzgojene prav s tem namenom. Ima namreč nadvse lepe cvetove in dekorativne liste, v višino zraste do enega metra. Natančen pogled razkrije, da gre za navidezni cvet, podobno kot pri božični zvezdi, sestavljen iz barvnih vršnih listov, pravi drobni cvetki pa so skriti med njimi. Poznamo številne vrste kurkume, za začimbo pa se uporablja Curcuma longa, ki se ponaša z belimi in bledo rožnatimi cvetovi.
Kurkumo uporabljamo zaradi barve in posebnega okusa, če je je preveč, bo jed zagrenila.
A vrnimo se k začimbi v prahu, zaradi katere je rastlina postala slavna po vsem svetu, koder seže vpliv azijske kuhinje. Pridobivanje kurkume v prahu je precej dolgotrajno. Pridelovalci potem, ko opazijo, da se listi rastline začnejo sušiti, izkopljejo korenike in jih v nasprotju z ingverjem, ki ga zlahka uporabljamo svežega, očistijo in prekuhajo. Potem korenike olupijo in pustijo na soncu vsaj dva tedna, da se dobro posušijo. Večino zmeljejo v prah, le del jih ponujajo kot cele. V naših trgovinah dobimo predvsem prah, kar je tudi bolj praktično, saj je koreniko težko mleti.
Začimbo hranimo v originalni embalaži, če jo kupimo v vrečki, pa jo pretresemo v dobro zaprto stekleničko. Hranimo jo v shrambi, najbolje v temnem prostoru, in je ne kupujemo na zalogo, saj precej hitro izgubi aromo in barvo. Kurkuma je sestavni del mešanice začimb, znane pod imenom kari, ki je osnova mnogih azijskih jedi, uporabljajo ga predvsem v Indiji. Pogosto se uporablja v vegetarijanski in veganski kuhinji, čeprav lepo dopolni tudi mesne jedi. Zaradi izrazite rumene barve je uporabna kot barvilo za jedi, podobno kot rdeča paprika v prahu.