NAZAJ JE

Zmagovita vrnitev svinjske masti

Če je pred leti veljalo, da nas lahko svinjska mast dolgoročno ugonobi, se danes prav nič sramežljivo vrača v kuhinjo, kajti ni tako škodljiva, kot se je zdelo.
Fotografija: Starejše gospodinje še danes piščanca pred peko namažejo s svinjsko mastjo, da se koža bolj hrustljavo zapeče. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Starejše gospodinje še danes piščanca pred peko namažejo s svinjsko mastjo, da se koža bolj hrustljavo zapeče. FOTO: Guliver/Getty Images

Počasi se približuje sezona kolin, ki v sodobnem času sicer ni tako strogo določena kot nekoč. Takrat ko še ni bilo hladilnikov, so namreč morali klati v mrzlem vremenu, da se meso ne bi pokvarilo, poleg tega so bili omejeni z načini konzerviranja. Danes imamo na voljo hladilnice, hladilnike in zamrzovalnike, kljub temu pa o kolinah, ko zadiši po ocvirkih, krvavicah in pečenki, razmišljamo predvsem pozimi.

Svinjska mast je dolgo veljala za nezdravo. FOTO: Guliver/Getty Images
Svinjska mast je dolgo veljala za nezdravo. FOTO: Guliver/Getty Images

Ko smo pri pujsu, ne moremo mimo dileme glede svinjske masti, ki je bila v preteklosti osnovna maščoba v kuhinji in je bila v prehrani naših prednikov izjemno pomembna. Hladno so mazali na kruh, uporabljali so jo za cvrtje, pred pečenjem so z njo namazali kuro, da je bila enolončnica bolj krepka, pa so vanjo na koncu deli še žlico masti.

V kuhinji so jo izpodrinila najrazličnejša rastlinska olja. FOTO: Guliver/Getty Images
V kuhinji so jo izpodrinila najrazličnejša rastlinska olja. FOTO: Guliver/Getty Images

Potem jo je izpodrinila rastlinska maščoba oziroma olje najrazličnejših vrst, na primer sončnično, oljčno, repično in še kup drugih, svinjska mast pa je padla v nemilost tako pri strokovnjakih kot tudi pri potrošnikih. Tako je še nedavno veljalo, da je mast malone strup, ker povišuje holesterol in s tem vodi v bolezni srca in ožilja. Dejstvo je, da vsebuje veliko nasičenih maščob in holesterola, zato se je v nekem obdobju znašla tako rekoč na sramotilnem stebru.


Vendar se smernice, kot še pri marsičem drugem, glede uporabe svinjske masti v zadnjem času precej spreminjajo, da ne rečemo obračajo na glavo. Najnovejša dognanja namreč kažejo, da vsebuje manj nasičenih maščob, več nenasičenih maščob in manj holesterola kot enaka količina masla. V primerjavi z v zadnjem času tako opevano kokosovo maščobo vsebuje pol manj nasičenih maščob in veliko več zaščitnih enkrat in večkrat nenasičenih maščob. In kar je morda najpomembneje, svinjska mast ima v primerjavi z rastlinskimi olji višjo točko dimljenja, to je temperatura, pri kateri se pri segrevanju pojavi prvi dim iz maščobe, pri čemer se pojavijo spremembe v strukturi maščobe.

Starejše gospodinje še danes piščanca pred peko namažejo s svinjsko mastjo, da se koža bolj hrustljavo zapeče. FOTO: Guliver/Getty Images
Starejše gospodinje še danes piščanca pred peko namažejo s svinjsko mastjo, da se koža bolj hrustljavo zapeče. FOTO: Guliver/Getty Images

Zaradi tega je primerna za cvrtje živil, pri segrevanju pa tvori specifičen okus v kombinaciji z drugimi živili. Ker lahko s svinjsko mastjo cvremo pri višjih temperaturah kot z rastlinskimi olji, ocvrto živilo vsrka manj maščobe. Ne boste verjeli, a mast je uporabna tudi v slaščičarstvu, saj je pecivo, narejeno z mastjo, bolj hrustljavo kot tisto, narejeno z maslom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije