DUHOVNA VAJA
Jejte z občutkom
Vaja čuječnosti vam bo pomagala, da boste jedli počasneje in se izognili prenajedanju. Osredotočite se na trenutek in uživajte v pomaranči, vinu ali čokoladi.
Odpri galerijo
Arlene K. Unger, ameriška psihologinja in avtorica duhovnih knjig, poudarja, da čuječe uživanje hrane pomeni, da se osredotočimo na to, kako in kaj jemo, in uživamo v vsakem trenutku. Če jemo z občutkom, nam je hrana v večji užitek, hkrati pa nas pomirja. S tem pa spreminjamo tudi svoj odnos do hrane, ki že sam pogosto prinaša stres. S čuječnim hranjenjem se lahko izognemo prenajedanju, saj smo pozorni na velikost porcij in jemo počasneje.
Vzamemo na primer sočno pomarančo in jo postavimo predse. Za minuto se osredotočimo na dihanje. Ko se umirimo, se posvetimo pomaranči. Sadež opazujemo, kot bi ga videli prvič. Motrimo njegovo barvo, površino in obliko.
Povohamo ga in pogledamo, kje ga bomo začeli lupiti – natančno, počasi, kos za kosom. Pomarančo razpremo na krhlje. Začutimo sadež na dlani, zaznamo njegov videz in vonj. Ponesemo si krhelj v usta, a ga ne prežvečimo in pogoltnemo, ampak ga okušamo in raziskujemo z jezikom. Začutimo teksturo, nato ga rahlo prebodemo z zobmi. Začutimo sok in okus. Počasi ga pogoltnemo, preostanek pa počasi in z občutkom žvečimo. Pogoltnemo in čutimo, kako potuje do želodca.
Nadaljujemo z drugim krhljem. Vso pomarančo pojemo z enako predanostjo in osredotočenostjo, nato razmislimo, kako smo se počutili. Smo bili nestrpni ali zadovoljni? Vajo lahko ponovite tudi s čokolado ali vinom.
Vzamemo na primer sočno pomarančo in jo postavimo predse. Za minuto se osredotočimo na dihanje. Ko se umirimo, se posvetimo pomaranči. Sadež opazujemo, kot bi ga videli prvič. Motrimo njegovo barvo, površino in obliko.
Povohamo ga in pogledamo, kje ga bomo začeli lupiti – natančno, počasi, kos za kosom. Pomarančo razpremo na krhlje. Začutimo sadež na dlani, zaznamo njegov videz in vonj. Ponesemo si krhelj v usta, a ga ne prežvečimo in pogoltnemo, ampak ga okušamo in raziskujemo z jezikom. Začutimo teksturo, nato ga rahlo prebodemo z zobmi. Začutimo sok in okus. Počasi ga pogoltnemo, preostanek pa počasi in z občutkom žvečimo. Pogoltnemo in čutimo, kako potuje do želodca.
Nadaljujemo z drugim krhljem. Vso pomarančo pojemo z enako predanostjo in osredotočenostjo, nato razmislimo, kako smo se počutili. Smo bili nestrpni ali zadovoljni? Vajo lahko ponovite tudi s čokolado ali vinom.