JESENSKE POČITNICE

Predlog za družinsko večerjo: Jesenska harmonija okusov

Jesen je čas, ko narava ponudi svoje najbogatejše okuse. To je sezona, ko v kuhinji prevladujejo tople, dišeče in polne sestavine. Pripravili smo predlog za družinsko večerjo.
Fotografija: Jesenska kulinarika FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Jesenska kulinarika FOTO: Guliver/getty Images

Začnemo s svežo hladno predjedjo – bučnim namazom s kozjim sirom in figami, ki združuje kremno teksturo buče in sladkobo fig. Nadaljujemo s kremno bučno juho z rahlo pikantnim pridihom ingverja, ki bo pogrela brbončice in jih pripravila na osrednji del obroka. Za glavno jed smo izbrali sočen goveji file, postrežen s kremastim krompirjevim pirejem in pečeno gomoljno zelenjavo. Za zaključek pa sladico, ki povzame bistvo jeseni – pito s slivami in mandlji. Sladko-kisli okus sliv v kombinaciji s cimetom in hrustljavim testom lepo zaokroži jesenski obrok.

Hladna predjed: bučni namaz s kozjim sirom in figami

Fige FOTO: Depositphotos
Fige FOTO: Depositphotos

Sestavine:

  • 200 g pečene buče (hokaido ali muškatna buča)
  • 100 g kremnega kozjega sira
  • 1 žlica oljčnega olja
  • sol in poper po okusu
  • sveže fige (narezane na tanke rezine)
  • kruhki ali krekerji za postrežbo

Priprava:

  1. Pečeno bučo pretlačite v gladek pire.
  2. Vmešajte kozji sir, oljčno olje, sol in poper.
  3. Namaz postrezite na kruhkih ali krekerjih in okrasite s tankimi rezinami fig.

Juha: kremna bučna juha z ingverjem

Buče FOTO: Depositphotos
Buče FOTO: Depositphotos

Sestavine:

  • 500 g hokaido ali muškatne buče (olupljene in narezane na kocke)
  • 1 čebula (nasekljana)
  • 2 stroka česna (nasekljana)
  • 1 žlica svežega naribanega ingverja
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • sol in poper po okusu
  • oljčno olje za praženje
  • bučna semena za okrasitev

Priprava:

  1. V loncu na oljčnem olju popražite čebulo in česen, da posteklenita.
  2. Dodajte bučo in ingver ter pražite še nekaj minut.
  3. Zalijte z jušno osnovo in kuhajte približno 20 minut, dokler ni buča mehka.
  4. Juho pretlačite do gladkega s paličnim mešalnikom.
  5. Dodajte smetano, sol in poper ter pustite vreti še 5 minut.
  6. Juho postrezite vročo, okrašeno z bučnimi semeni.

Glavna jed: goveji file z gomoljno zelenjavo in krompirjevim pirejem

Koromač FOTO: Depositphotos
Koromač FOTO: Depositphotos

Sestavine:

  • 4 goveji fileji (pljučni ali ramstek)
  • 4 krompirji (olupljeni in narezani na kose)
  • 200 g gomoljne zelenjave (npr. pastinak, korenček, zelena)
  • 100 ml mleka
  • 50 g masla
  • oljčno olje
  • svež rožmarin in timijan
  • sol in poper

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Gomoljno zelenjavo narežite na enakomerne kose, prelijte z oljčnim oljem, posolite, poprajte in dodajte svež rožmarin. Pecite približno 25 minut, dokler ni mehka in rahlo zlata.
  2. Krompir skuhajte v slani vodi, nato ga pretlačite v pire. Primešajte maslo in mleko, da postane kremast.
  3. Goveje fileje na vroči ponvi popecite z obeh strani (3–4 minute na stran za srednje pečene). Pred serviranjem naj počivajo 5 minut.
  4. Postrezite goveji file s krompirjevim pirejem in pečeno gomoljno zelenjavo. Okrasite s svežim timijanom.

Sladica: pita s slivami in mandlji

Slive FOTO: Depositphotos
Slive FOTO: Depositphotos

Sestavine:

  • 250 g listnatega testa
  • 500 g sliv (narezanih na polovice)
  • 50 g mletih mandljev
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlica medu
  • 1 žlička cimeta
  • 1 jajce (stepeno za premaz)
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljajte in položite v pekač za pito.
  2. Po dnu testa enakomerno posujte mlete mandlje.
  3. Slive zmešajte s sladkorjem, medom in cimetom ter jih razporedite po testu.
  4. Robove testa premažite s stepenim jajcem in pito pecite 35–40 minut, dokler ni testo zlato rjavo, slive pa mehke.
  5. Pred serviranjem pito posujte s sladkorjem v prahu.

Članek je bil objavljen v oglasni prilogi Jesenske počitnice.

 

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije