Dva odlična recepta za praznično potico
Janja Štrumbelj je v njej zajela recepte za tradicionalne sladke in slane potice, ki jih najpogosteje pripravljamo v slovenskih domovih, kakor tudi za sodobne različice, ki so bližje kulinaričnim trendom današnjega časa.
Potica – po tradiciji pripravljena v okroglem potičniku – je slovenska kraljica med sladicami, in da bo njen čarobni vonj napolnil božične in novoletne praznike, v pokušino ponujamo dva recepta Janje Štrumbelj.
Še namig: vsem, ki se s pripravo potice šele spoznavajo, do nje gojijo strahospoštovanje ali jim nikakor ne uspe speči popolne, bo s knjigo Potica brez stresa njena peka postala nova strast.
Orehova potiva
Sestavine (za potičnik premera 20 do 23 cm):
Za testo:
- 300 g pšenične gladke moke
- 20 g kvasa (pol kocke)
- 130 g mleka
- 60 g masla
- 2 rumenjaka
- 50 g sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke zmlete burbonske vanilje)
- ščep naribane lupine bio limone
- pol žlice ruma
- tretjina žličke soli
Za nadev:
- 300 g zmletih orehov
- 100 g mleka
- 90 g sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke zmlete burbonske vanilje)
- ščep naribane lupine bio limone
- žlica ruma
- četrt žličke cimeta
- 1 jajce
- 2 žlici kisle smetane
- 2 do 3 pesti rozin, navlaženih z rumom (po želji)
Poleg tega še:
- ostra moka za posip delovne površine
Priprava:
- Pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, mu primešajte ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Posujte z malce moke in pustite, da naraste na dvojno količino (približno 5 minut). Kvasec je primerno vzhajan, ko postane penast in se na pomokani površini naredijo razpoke.
- Preostalo mleko segrejte in v njem raztopite maslo.
- Moko presejte v skledo.
- V drugi skledi z metlico razžvrkljajte rumenjaka.
- Rumenjakoma dodajte preostale sestavine, s soljo vred, in zmešajte z metlico.
- Prilijte toplo mleko z maslom in dobro premešajte. Pazite, da mleko ni vroče, sicer rumenjaki zakrknejo.
- K moki najprej prilijte vzhajani kvas in premešajte. Nato prilijte jajčno mešanico in vse skupaj z leseno kuhalnico zamesite v testo. Testo preložite na pomokano desko in ga z rokami na hitro zgnetite v gladko kepo.
- Testo mora biti elastično in ne premehko. Skledo posujte z ostro moko in vanjo položite testo. Pokrijte s prtičem in pustite, da testo vzhaja na dvojno količino (30 do 45 minut).
- Orehe prelijte z vročim mlekom, premešajte in pustite, da se ohladijo.
- Postopoma dodajte vse sestavine, razen jajca in kisle smetane, ter dobro premešajte. N
- ato primešajte razžvrkljano jajce in na koncu še kislo smetano. Če je nadev pregost, lahko dodate še malo kisle smetane.
- Testo zvrnite na pomokan prt ali desko in ga razvaljajte. Premažite ga z nadevom in po želji posujte z odcejenimi rozinami.
- Potico tesno zvijte, položite jo v dobro namaščen pekač in večkrat prebodite. Pokrijte jo s prtičem in pustite, da vzhaja na dvojno količino. Pecite jo približno 45 minut pri temperaturi 190 stopinj Celzija.
Rožičeva potica
Sestavine (za potičnik premera 20 do 23 cm):
Za testo:
- 300 g pšenične gladke moke
- 20 g kvasa (pol kocke)
- 130 g mleka
- 60 g masla
- 2 rumenjaka
- 50 g sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke zmlete burbonske vanilje)
- ščep naribane lupine bio limone
- pol žlice ruma
- tretjina žličke soli
Za nadev:
- 120 g zmletih rožičev
- 120 g mleka
- 60 g sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke zmlete burbonske vanilje)
- 35 g cvetličnega medu
- olupljeno in očiščeno jabolko (približno 150 g)
- 1 jajce
- pol žličke cimeta
- ščep naribane lupine bio limone
- 25 g sladke smetane
- 1 do 2 žlici piškotnih drobtin (po potrebi)
Poleg tega še:
- ostra moka za posip delovne površine
Priprava:
- Pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, mu primešajte ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Posujte z malce moke in pustite, da naraste na dvojno količino (približno 5 minut). Kvasec je primerno vzhajan, ko postane penast in se na pomokani površini naredijo razpoke.
- Preostalo mleko segrejte in v njem raztopite maslo. Moko presejte v skledo. V drugi skledi z metlico razžvrkljajte rumenjaka.
- Rumenjakoma dodajte preostale sestavine, s soljo vred, in zmešajte z metlico. Prilijte toplo mleko z maslom in dobro premešajte. Pazite, da mleko ni vroče, sicer rumenjaki zakrknejo.
- K moki najprej prilijte vzhajani kvas in premešajte. Nato prilijte jajčno mešanico in vse skupaj z leseno kuhalnico zamesite v testo. Testo preložite na pomokano desko in ga z rokami na hitro zgnetite v gladko kepo.
- Testo mora biti elastično in ne premehko. Skledo posujte z ostro moko in vanjo položite testo. Pokrijte s prtičem in pustite, da testo vzhaja na dvojno količino (30 do 45 minut).
- Rožiče prelijte z vročim mlekom in premešajte. Jabolko naribajte na debelejše trakce (kot repo). Rožičem dodajte sladkor, vaniljev sladkor, med in naribano jabolko. Dobro premešajte in pustite, da se nadev ohladi.
- Nadevu dodajte jajce, limonino lupino, cimet, smetano in žlico drobtin. Vse dobro premešajte. Če je nadev preredek oziroma če jabolko spusti tekočino, dodajte še malo drobtin.
- Testo zvrnite na pomokan prt ali desko in ga razvaljajte. Premažite ga z nadevom.
- Potico tesno zvijte, položite jo v dobro namaščen pekač in večkrat prebodite.
- Pokrijte jo s prtičem in pustite, da vzhaja na dvojno količino. Pecite približno 45 minut pri temperaturi 190 stopinj Celzija.
Avtorica receptov: Janja Štrumbelj Foto: Anja Burgar, naslovna; Sonja Ravbar