PRAZNIČNA ONA

Dva odlična recepta za praznično potico

Ob deseti obletnici znamke lePotica je ustvarjalka okusnih porcijskih potičk izdala knjigo z naslovom Potica brez stresa.
Fotografija: FOTO: Sonja Ravbar
Odpri galerijo
FOTO: Sonja Ravbar

Janja Štrumbelj je v njej zajela recepte za tradicionalne sladke in slane potice, ki jih najpogosteje pripravljamo v slovenskih domovih, kakor tudi za sodobne različice, ki so bližje kulinaričnim trendom današnjega časa.

Potica – po tradiciji pripravljena v okroglem potičniku – je slovenska kraljica med sladicami, in da bo njen čarobni vonj napolnil božične in novoletne praznike, v pokušino ponujamo dva recepta Janje Štrumbelj.

Janja Štrumbelj FOTO: Osebni arhiv
Janja Štrumbelj FOTO: Osebni arhiv

Še namig: vsem, ki se s pripravo potice šele spoznavajo, do nje gojijo strahospoštovanje ali jim nikakor ne uspe speči popolne, bo s knjigo Potica brez stresa njena peka postala nova strast.

Orehova potiva

Sestavine (za potičnik premera 20 do 23 cm):

Za testo:

  • 300 g pšenične gladke moke
  • 20 g kvasa (pol kocke)
  • 130 g mleka
  • 60 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke zmlete burbonske vanilje)
  • ščep naribane lupine bio limone
  • pol žlice ruma
  • tretjina žličke soli

Za nadev:

  • 300 g zmletih orehov
  • 100 g mleka
  • 90 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke zmlete burbonske vanilje)
  • ščep naribane lupine bio limone
  • žlica ruma
  • četrt žličke cimeta
  • 1 jajce
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 do 3 pesti rozin, navlaženih z rumom (po želji)

Poleg tega še:

  • ostra moka za posip delovne površine

Orehova potica 
Orehova potica 

Priprava: 

  • Pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, mu primešajte ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Posujte z malce moke in pustite, da naraste na dvojno količino (pri­bližno 5 minut). Kvasec je primerno vzhajan, ko postane penast in se na pomokani površini naredijo razpoke.
  • Preostalo mleko segrejte in v njem raztopite maslo.
  • Moko presejte v skledo.
  • V drugi skledi z metlico razžvrkljajte rumenjaka.
  • Rumenjakoma dodajte preostale sestavine, s soljo vred, in zmešajte z metlico.
  • Prilijte toplo mleko z maslom in dobro premešajte. Pazite, da mleko ni vroče, sicer rumenjaki zakrknejo.
  • K moki najprej prilijte vzhajani kvas in premešajte. Nato prilijte jajčno mešanico in vse skupaj z leseno kuhalnico zamesite v testo. Testo preložite na pomokano desko in ga z rokami na hitro zgnetite v gladko kepo.
  • Testo mora biti elastično in ne premehko. Skledo posujte z ostro moko in vanjo položite testo. Pokrijte s prtičem in pustite, da testo vzhaja na dvojno količino (30 do 45 minut).
  • Orehe prelijte z vročim mlekom, premešajte in pustite, da se ohladijo.
  • Postopoma dodajte vse sestavine, razen jajca in kisle smetane, ter dobro premešajte. N
  • ato primešajte razžvrkljano jajce in na koncu še kislo smetano. Če je nadev pregost, lahko dodate še malo kisle smetane.
  • Testo zvrnite na pomokan prt ali desko in ga razvaljajte. Premažite ga z nadevom in po želji posujte z odcejenimi rozinami.
  • Potico tesno zvijte, položite jo v dobro namaščen pekač in večkrat prebodite. Pokrijte jo s prtičem in pustite, da vzhaja na dvojno količino. Pecite jo približno 45 minut pri temperaturi 190 stopinj Celzija.

Rožičeva potica

Sestavine (za potičnik premera 20 do 23 cm):

Za testo:

  • 300 g pšenične gladke moke
  • 20 g kvasa (pol kocke)
  • 130 g mleka
  • 60 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke zmlete burbonske vanilje)
  • ščep naribane lupine bio limone
  • pol žlice ruma
  • tretjina žličke soli

Za nadev:

  • 120 g zmletih rožičev
  • 120 g mleka
  • 60 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja (ali četrt žličke zmlete burbonske vanilje)
  • 35 g cvetličnega medu
  • olupljeno in očiščeno jabolko (približno 150 g)
  • 1 jajce
  • pol žličke cimeta
  • ščep naribane lupine bio limone
  • 25 g sladke smetane
  • 1 do 2 žlici piškotnih drobtin (po potrebi)

Poleg tega še:

  • ostra moka za posip delovne površine

Rožičeva potica
Rožičeva potica

Priprava:

  • Pripravite kvasec: v skodelico nadrobite kvas, mu primešajte ščepec sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Posujte z malce moke in pustite, da naraste na dvojno količino (približno 5 minut). Kvasec je primerno vzhajan, ko postane penast in se na pomokani površini naredijo razpoke.
  • Preostalo mleko segrejte in v njem raztopite maslo. Moko presejte v skledo. V drugi skledi z metlico razžvrkljajte rumenjaka.
  • Rumenjakoma dodajte preostale sestavine, s soljo vred, in zmešajte z metlico. Prilijte toplo mleko z maslom in dobro premešajte. Pazite, da mleko ni vroče, sicer rumenjaki zakrknejo.
  • K moki najprej prilijte vzhajani kvas in premešajte. Nato prilijte jajčno mešanico in vse skupaj z leseno kuhalnico zamesite v testo. Testo preložite na pomokano desko in ga z rokami na hitro zgnetite v gladko kepo.
  • Testo mora biti elastično in ne premehko. Skledo posujte z ostro moko in vanjo položite testo. Pokrijte s prtičem in pustite, da testo vzhaja na dvojno količino (30 do 45 minut).
  • Rožiče prelijte z vročim mlekom in premešajte. Jabolko naribajte na debelejše trakce (kot repo). Rožičem dodajte sladkor, vaniljev sladkor, med in naribano jabolko. Dobro premešajte in pustite, da se nadev ohladi.
  • Nadevu dodajte jajce, limonino lupino, cimet, smetano in žlico drobtin. Vse dobro premešajte. Če je nadev preredek oziroma če jabolko spusti tekočino, dodajte še malo drobtin.
  • Testo zvrnite na pomokan prt ali desko in ga razvaljajte. Premažite ga z nadevom.
  • Potico tesno zvijte, položite jo v dobro namaščen pekač in večkrat prebodite.
  • Pokrijte jo s prtičem in pustite, da vzhaja na dvojno količino. Pecite približno 45 minut pri temperaturi 190 stopinj Celzija.

Avtorica receptov: Janja Štrumbelj Foto: Anja Burgar, naslovna; Sonja Ravbar

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije