PRAZNIČNA PEKA
Recepti za najboljše Miklavževe piškote
Da bo Miklavževo jutro še bolj čarobno in slastno, specite tri preproste piškote po receptih iz knjige Najboljši piškoti, sladki grižljaji in slano pecivo Alenke Kodele. Podarjeni v Miklavževem peharju bodo razveselili otroke in odrasle.
Odpri galerijo
Čokoladni domači prijatelji
Sestavine:
- štiri jajca,
- 140 gramov sladkorja v prahu,
- en vaniljev sladkor,
- 80 gramov jedilne čokolade,
- 280 gramov moke,
- 90 gramov kakava v prahu,
- tri žličke sode bikarbone,
- ščepec soli,
- 160 gramov celih praženih lešnikov.
Priprava:
- Jajca, sladkor, vaniljev sladkor in sol penasto stepamo. Dodamo presejano moko s kakavom in sodo bikarbono, drobno narezano čokolado in pražene lešnike ter na hitro zgnetemo skupaj.
- Iz testa oblikujemo tanjše štručke in jih pečemo od 15 do 20 minut na 175 stopinjah Celzija.
- Pečene malo ohladimo, potem pa narežemo na dobrega pol centimetra debele rezine.
- Razporedimo po pekaču in pečemo še 15 minut na 165 stopinj Celzija.
- Pečene ohladimo in shranimo v zaprti posodi.
Kokosovi rogljički
Sestavine:
- 300 gramov moke,
- žlička pecilnega praška,
- en vaniljev sladkor,
- 150 gramov sladkorja v prahu,
- 75 gramov kokosove moke,
- 180 gramov masla,
- trije rumenjaki,
- nastrgana lupina pomaranče.
Priprava:
- Kokosovo moko še malo zmeljemo v kavnem mlinčku.
- Zmehčano maslo, mu dodamo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in pomarančno lupino ter zmešamo.
- Dodamo še moko s pecilnim praškom in kokosovo moko ter zamesimo gladko testo.
- Za nekaj časa postavimo v hladilnik.
- Iz testa naredimo dolge svaljke, jih narežemo na koščke in oblikujemo rogljičke.
- Povaljamo jih v kokosovi moki in pečemo 12 minut na 175 stopinjah Celzija.
Linški piškoti
Sestavine:
- 350 gramov moke,
- 100 gramov mletih mandljev,
- 150 gramov sladkorja,
- 200 gramov masla,
- dva rumenjaka,
- dve žlici kisle smetane,
- nastrgano limonino lupino,
- en vaniljev sladkor,
- marelično marmelado,
- sladkor v prahu.
Priprava:
- Iz moke, mandljev, sladkorja, masla, rumenjakov, kisle smetane, limonine lupine in vaniljevega sladkorja zgnetemo gladko testo.
- Za dobro uro ga damo počivat v hladilnik.
- Testo razvaljamo na približno 3 milimetre debelo in iz njega izrežemo kroge premera 5 cm.
- Polovici teh krogov izrežemo manjši krog v sredini in piškote pečemo 12 minut na 175 stopinjah Celzija.
- Pečene piškote ohladimo in cele polovice namažemo z marmelado. Polovice, ki smo jim izrezali manjši krog, potresemo s sladkorjem v prahu in z njimi pokrijemo namazane piškote.