Odlične praznične sladice po receptu naših babic
Tako so zapisali pri Založbi Kmečki glas ob izdaji dela bogate zakladnice receptov za sladice slovenskega podeželja.
Knjiga Podeželske sladice, v kateri je 140 receptov, ki so jih iz svojih kuharskih zvezkov izbrale podeželske žene in dekleta, je lahko odlično darilo za ljubitelje domačih dobrot.
V pokušino so tukaj predlogi za praznično peko s tradicionalno noto.
Piškoti z jamico
Potrebujemo:
- lonček rjavega sladkorja
- 450 g masla
- 4 večje rumenjake
- 4 lončke namenske bele moke
- zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,5 lončka sesekljanih lešnikov ali orehov
- 2 beljaka
- četrt lončka malinove ali borovničeve marmelade
Priprava:
- Rjavi sladkor, vaniljev sladkor in maslo stepamo tako dolgo, da dobimo svetlečo in kremasto zmes. Drugega za drugim dodajamo rumenjake in stepamo z električnim ročnim mešalnikom. Dodamo presejano moko in ugnetemo mehko testo.
- Zavijemo ga v prozorno folijo in za deset minut postavimo v hladilnik.
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga z žlico zajemamo ter oblikujemo kroglice v velikosti oreha.
- Medtem iz beljakov stepemo rahel sneg. Vsako kroglico navlažimo v stepenem beljaku, nato pa povaljamo še v sesekljanih lešnikih ali orehih.
- Kroglice polagamo na plitev pekač, prekrit s papirjem za peko. Vsako s prsti rahlo sploščimo in na sredini s palcem naredimo vdolbino.
- Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pet minut, nato pekač vzamemo iz pečice.
- Če je treba, še enkrat naredimo vdolbinice, nato jih napolnimo z žličko izbrane marmelade. Pekač vrnemo v pečico in nadaljujemo peko pri enaki temperaturi še pet minut oziroma tako dolgo, da so piškoti zlato pečeni.
Razpokani kruhki
Potrebujemo:
- 3 jajca
- 120 g čokolade v prahu
- 120 g mletih orehov
- 200 g sladkorja v prahu
- 250 g kokosove moke
- sladkor v prahu
Priprava:
- Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in sladkor v prahu penasto stepemo.
- Beljake stepemo v čvrst sneg. Čokolado, orehe in kokos zmešamo ter primešamo k stepenim rumenjakom.
- Na koncu narahlo vmešamo sneg.
- Z mokro roko oblikujemo kroglice v velikosti oreha. Povaljamo jih v sladkorju v prahu in polagamo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko, ter jih z dlanjo rahlo sploščimo Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 15 minut.
- Razpokane kruhke še enkrat povaljamo v sladkorju v prahu.
Medenjaki na dva načina
Potrebujemo:
Za testo:
- 850 g moke
- 350 g sladkorja
- 300 g margarine
- 3 jajca
- 2 rumenjaka
- 6 žlic medu
- pol žličke cimeta v prahu
- 2 žlički sode bikarbone
Priprava:
- Najprej pomešamo moko in sodo bikarbono, nato dodamo margarino in še vse preostale sestavine. Zamesimo testo in ga pustimo malo počivati, nato oblikujemo kroglice, velike približno za oreh.
- Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da jih polagamo dovolj narazen.
- Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 10 do 15 minut. Nato jih okrasimo s prelivom.
Za drugi način potrebujemo:
Za testo:
- 500 g moke
- žličko sode bikarbone
- 150 g masla
- 0,5 dl olja
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 150 g medu
- žličko cimeta v prahu
Priprava:
- Če imamo med, ki je že nekoliko kristaliziral, ga ogrejemo na 60 stopinj Celzija in ohladimo.
- Maslo, olje, jajca, sladkor in med penasto umešamo. Dodamo presejano moko, pomešano s cimetom in sodo bikarbono, ter umesimo testo, ki naj počiva najmanj dve uri ali čez noč.
- Iz testa oblikujemo kroglice ali pa ga na tanko razvaljamo in z modelčki za piškote izrežemo različne like.
- Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 10 minut.
Za preliv:
- 250 g sladkorja v prahu
- 2 beljaka
- sok ene limone
Priprava:
- Med stepanjem beljaka postopoma dodajamo sladkor v prahu in limonin sok, da nastane čvrst sneg.
- Preliv predevamo v plastično vrečko, ji odrežemo vogal in okrasimo medenjake.
Jabolčna rulada z orehi
Potrebujemo:
Za biskvit:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 6 žlic moke
- malo pecilnega praška
Za nadev:
- krušne drobtine
- 7 debelih jabolk
- 100 g mletih orehov
- sladkor
- cimet v prahu
Priprava:
- Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake stepamo s sladkorjem, da dobimo rahlo in svetlo zmes. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ki ga počasi vmešamo v rumenjakovo zmes.
- Na koncu dodamo še presejano moko, pomešano s pecilnim praškom.
- Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko ali ga dobro namastimo in potresemo s krušnimi drobtinami.
- Jabolka olupimo in naribamo ter enakomerno razporedimo po drobtinah, potresemo s sladkorjem in cimetom.
- Povrhu potresemo še mlete orehe, nato pa prelijemo s pripravljenim testom.
- Pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 25 minut. Še topel biskvit iz pekača obrnemo na kuhinjsko krpo in s pomočjo krpe zvijemo v rulado.
Vir: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas