DOMAČA PEKA

Odlične praznične sladice po receptu naših babic

Spretne gospodinje s slovenskega podeželja vedno znova navdušijo z izvirnimi jedmi, takimi, ki so se jih naučile pripravljati od svojih mam in babic, drzne pa so tudi pri preskušanju sodobnejših okusov.
Fotografija: Naslovna fotografija je simbolična FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Naslovna fotografija je simbolična FOTO: Shutterstock 

Tako so zapisali pri Založbi Kmečki glas ob izdaji dela bogate zakladnice receptov za sladice slovenskega podeželja.

Knjiga Podeželske sladice, v kateri je 140 receptov, ki so jih iz svojih kuharskih zvezkov izbrale podeželske žene in dekleta, je lahko odlično darilo za ljubitelje domačih dobrot.

V pokušino so tukaj predlogi za praznično peko s tradicionalno noto.

Piškoti z jamico

Potrebujemo:

  • lonček rjavega sladkorja
  • 450 g masla
  • 4 večje rumenjake
  • 4 lončke namenske bele moke
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1,5 lončka sesekljanih lešnikov ali orehov
  • 2 beljaka
  • četrt lončka malinove ali borovničeve marmelade

Piškoti z jamico FOTO: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas
Piškoti z jamico FOTO: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas

Priprava:

  • Rjavi sladkor, vaniljev sladkor in maslo stepamo tako dolgo, da dobimo svetlečo in kremasto zmes. Drugega za drugim dodajamo rumenjake in stepamo z električnim ročnim mešalnikom. Dodamo presejano moko in ugnetemo mehko testo.
  • Zavijemo ga v prozorno folijo in za deset minut postavimo v hladilnik.
  • Testo vzamemo iz hladilnika in ga z žlico zajemamo ter oblikujemo kroglice v velikosti oreha.
  • Medtem iz beljakov stepemo rahel sneg. Vsako kroglico navlažimo v stepenem beljaku, nato pa povaljamo še v sesekljanih lešnikih ali orehih.
  • Kroglice polagamo na plitev pekač, prekrit s papirjem za peko. Vsako s prsti rahlo sploščimo in na sredini s palcem naredimo vdolbino.
  • Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pet minut, nato pekač vzamemo iz pečice.
  • Če je treba, še enkrat naredimo vdolbinice, nato jih napolnimo z žličko izbrane marmelade. Pekač vrnemo v pečico in nadaljujemo peko pri enaki temperaturi še pet minut oziroma tako dolgo, da so piškoti zlato pečeni.

Razpokani kruhki

Potrebujemo:

  • 3 jajca
  • 120 g čokolade v prahu
  • 120 g mletih orehov
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 250 g kokosove moke
  • sladkor v prahu

Priprava: 

  • Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in sladkor v prahu penasto stepemo.
  • Beljake stepemo v čvrst sneg. Čokolado, orehe in kokos zmešamo ter primešamo k stepenim rumenjakom.
  • Na koncu narahlo vmešamo sneg.
  • Z mokro roko oblikujemo kroglice v velikosti oreha. Povaljamo jih v sladkorju v prahu in polagamo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko, ter jih z dlanjo rahlo sploščimo Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 15 minut.
  • Razpokane kruhke še enkrat povaljamo v sladkorju v prahu.

Razpokani kruhki FOTO: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas
Razpokani kruhki FOTO: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas

Medenjaki na dva načina

Potrebujemo:

Za testo:

  • 850 g moke
  • 350 g sladkorja
  • 300 g margarine
  • 3 jajca
  • 2 rumenjaka
  • 6 žlic medu
  • pol žličke cimeta v prahu
  • 2 žlički sode bikarbone

Priprava:

  • Najprej pomešamo moko in sodo bikarbono, nato dodamo margarino in še vse preostale sestavine. Zamesimo testo in ga pustimo malo počivati, nato oblikujemo kroglice, velike približno za oreh.
  • Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da jih polagamo dovolj narazen.
  • Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 10 do 15 minut. Nato jih okrasimo s prelivom.

Medenjaki na dva načina FOTO: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas
Medenjaki na dva načina FOTO: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas

Za drugi način potrebujemo:

Za testo:

  • 500 g moke
  • žličko sode bikarbone
  • 150 g masla
  • 0,5 dl olja
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 150 g medu
  • žličko cimeta v prahu

Priprava:

  • Če imamo med, ki je že nekoliko kristaliziral, ga ogrejemo na 60 stopinj Celzija in ohladimo.
  • Maslo, olje, jajca, sladkor in med penasto umešamo. Dodamo presejano moko, pomešano s cimetom in sodo bikarbono, ter umesimo testo, ki naj počiva najmanj dve uri ali čez noč.
  • Iz testa oblikujemo kroglice ali pa ga na tanko razvaljamo in z modelčki za piškote izrežemo različne like.
  • Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 10 minut.

Za preliv:

  • 250 g sladkorja v prahu
  • 2 beljaka
  • sok ene limone

Priprava:

  • Med stepanjem beljaka postopoma dodajamo sladkor v prahu in limonin sok, da nastane čvrst sneg.
  • Preliv predevamo v plastično vrečko, ji odrežemo vogal in okrasimo medenjake.

Jabolčna rulada z orehi

Potrebujemo:

Za biskvit:

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 6 žlic moke
  • malo pecilnega praška

Za nadev:

  • krušne drobtine
  • 7 debelih jabolk
  • 100 g mletih orehov
  • sladkor
  • cimet v prahu

Jabolčna rulada z orehi FOTO: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas
Jabolčna rulada z orehi FOTO: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas

Priprava: 

  • Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake stepamo s sladkorjem, da dobimo rahlo in svetlo zmes. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, ki ga počasi vmešamo v rumenjakovo zmes.
  • Na koncu dodamo še presejano moko, pomešano s pecilnim praškom.
  • Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko ali ga dobro namastimo in potresemo s krušnimi drobtinami.
  • Jabolka olupimo in naribamo ter enakomerno razporedimo po drobtinah, potresemo s sladkorjem in cimetom.
  • Povrhu potresemo še mlete orehe, nato pa prelijemo s pripravljenim testom.
  • Pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija približno 25 minut. Še topel biskvit iz pekača obrnemo na kuhinjsko krpo in s pomočjo krpe zvijemo v rulado.

Vir: Podeželske sladice/Založba Kmečki glas

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije